Mercedes S600 Guard TopCar: pancéřování, zlato a krokodýlí kůže

Mercedes S600 Guard TopCar

Mercedes S600 Guard TopCar Zdroj: Autorevue.cz

Mercedes S600 Guard TopCar
Mercedes S600 Guard TopCar
Mercedes S600 Guard TopCar
Mercedes S600 Guard TopCar
5
Fotogalerie
Společnost TopCar představuje prototyp luxusního sedanu Mercedes-Benz S600 snoubící v sobě bezpečí pancéřovaného automobilu a prvotřídního luxusu.

Pokud si myslíte, že standardní vozy Maybach nebo Rolls-Royce zajišťují svým majitelům maximální úroveň soudobého pojetí luxusu, máte v podstatě pravdu. Pak jsou zde ale individuální stavby, jež nás čas od času přimějí všechny naše představy o „luxusním automobilu“ poněkud přehodnotit. A jedna z nich právě stojí před námi.

Pod její přípravu se podepsala ruská odnož německého ladiče Lumma Design z Winterlingenum, jež své projekty na ruském trhu prezentuje pod značkou s všeříkajícím jménem TopCar. Skrze něj zejména tamním zákazníkům nabízí především extrémní kreace na základě luxusních modelů německých automobilek, za příklad z polední doby poslouží BMW X6 M přestavěné do podoby stroje Lumma CLR X 650 M nebo neméně zběsilý Mercedes-Benz ML63 AMG TopCar.

Překopaný poctivý sedan

Také základem pro nejnovější projekt TopCaru se stal Mercedes-Benz. Tentokrát ale nejde o žádné SUV, ale o poctivý cestovní sedan té nejvyšší třídy. Novinka vychází ze sériového modelu Mercedes-Benz S600 Guard, jenž se prodává v rámci speciálního programu zaměřeného na zvýšenou ochranu posádky.

Pro něj přímo v konstrukčních dílnách stuttgartské automobilky vznikají pancéřované vozy vybraných řad včetně G-Class, E-Class nebo S-Class, jež bývají nejčastěji obrněny podle specifikací norem B6/B7. Předností oproti dodatečnému pancéřování u externích firem je integrace všech aktivních a pasivních bezpečnostních prvků přímo do struktury auta, čemuž odpovídají odladění pohonné jednotky a podvozku i patřičné testy jízdních vlastností a životnosti.

Není třeba zdůrazňovat, že každý Mercedes-Benz ve specifikaci Guard je i několikanásobně dražší než jeho výchozí provedení. Ale zvláště v Rusku (vůz na snímcích vznikl na zakázku investora právě odtamtud) je přesto dostatek majetných lidí, pro něž peníze skutečně roli nehrají a žádají to, co by řada z nás považovala za překročení hranic možného.

Ovládací prvky a další detaily jsou pozlaceny

Tento Mercedes-Benz S600 Guard TopCar se vyznačuje především zcela unikátním pojetím interiéru. Ten je totiž čalouněn kombinací pravé krokodýlí kůže a kůže Nappa, přičemž strop je potažen Alcantarou. Palubní deska a další součásti útrob karoserie jsou obloženy pravým dřevem, přičemž veškeré ovládací prvky jsou skutečně pozlaceny.

A cena? Ta je pochopitelně známa jen pánům z TopCaru a účetnímu zadavatele zakázky…