Messi a spol. útočí na Eden

Prahu čeká fotbalový svátek. K zápasu Ligy mistrů proti Plzni přijede Barcelona. Nejlepší klub světa nabitý hvězdami.

Messi, Iniesta, Xavi… co jméno, to pojem ve fotbalovém světě. Do Edenu míří Barcelona, v současnosti nejlepší klub světa a vítěz posledního ročníku Ligy mistrů. V úterý 1. listopadu změří síly s Plzní. Její stadion totiž nevyhovuje pravidlům Ligy mistrů. A zájem o Barcelonu by možná ani neustál.
I kapacita Edenu, která je více než dvacet tisíc diváků, nestačí. „Vyprodáno je prakticky od první chvíle, kdy jsme začali prodávat balíčky na zápasy Ligy mistrů,“ potvrzuje mluvčí plzeňského klubu Pavel Pillár.

Návrat reprezentantů

Hned osm hráčů katalánského velkoklubu se do Prahy vrátí po necelém měsíci. Na začátku října se španělskou reprezentací vyhráli na Letné nad českým výběrem 2:0. A stejným výsledkem skončil i první zápas Plzně v Barceloně. „Výsledek je důstojný, rozhodně se nemáme za co stydět,“ pravil po utkání na barcelonském stadionu Camp Nou plzeňský kouč Pavel Vrba.
Nyní se celý cirkus přesune do Prahy. A humbuk bude možná ještě větší, než když přiletěla španělská reprezentace. „Pro nás se ale mnoho nemění. Je to prakticky stejné, jako když přijel Borisov nebo kdokoli jiný,“ říká plzeňský mluvčí Pillár.
Plzeňský klub musí vše na zápas zařídit, i když se nehraje na jeho stadionu. „Musíme zajistit technické věci, jako například policejní doprovod týmu nebo vybavení šaten přímo na stadionu. Ostatní záležitosti, jako dopravu nebo hotel, si Barcelona zajišťuje sama. Má na to celé pracovní oddělení,“ podotýká Pillár.

Změny na stadionu

Drobnými úpravami musí před každým zápasem prestižní evropské soutěže projít i vršovická Synot tip arena, ve které jinak hrají ligová utkání Slavia a Bohemians 1905.
„Jde především o reklamní panely, které musí být stejné na všech zápasech Ligy mistrů. Ostatní pravidla stadion v Edenu víceméně splňuje, proto jsme se také rozhodli pro něj,“ říká Pillár.
Jedna věc je ale přece jen u Barcelony jiná než u ostatních týmů. A to zájem médií. „Ten několikanásobně převyšuje možnosti stadionu. Museli jsme zpřísnit akreditační pravidla. Barcelonu chce prostě vidět každý,“ usmívá se Pillár.
Zkrátka ale nepřijdou ani fanoušci, na které se nedostaly lístky, a přesto si chtějí zápas užít v „kotli“. V Plzni i na několika místech v Praze budou duel Plzně s Barcelonou přenášet velkoplošné obrazovky.
Barcelona už z Prahy jednou odjela poražena. V roce 1992 podlehla Spartě v Poháru mistrů evropských zemí 0:1. O jedinou branku se tehdy ještě na staré Letné postaral Horst Siegl. Jak dopadne slavný klub tentokrát?