Města chtějí snížení poplatků za vyjmutí pozemků z půdního fondu

Ministerstvo životního prostředí hledá cesty, jak průmyslovým zónám zmírnit poplatky za vyjmutí pozemků ze zemědělského půdního fondu. Poplatky letos prudce vzrostly v souvislosti se snahou vlády zarazit boom fotovoltaických elektráren. Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) se připomínky k výši poplatků objevují z mnoha krajů, řekl při návštěvě Karlovarského kraje.

Navýšení poplatků významně zasáhlo také Cheb. Ten chtěl letos pokračovat s budováním průmyslového parku, ale právě kvůli poplatkům za vyjmutí zemědělské půdy investici město zastavilo a odložilo na neurčito. Podle místostarosty Chebu Tomáše Lindy (ODS) poplatky vzrostly na šestinásobek, což znamená z původních zhruba 65 korun na téměř 400 korun. To zvyšuje konečnou cenu pozemků v zóně na neprodejnou úroveň. „Já se obávám, že nějaká rychlá legislativní změna nám v tomto případě neprojde. Ale dají se hledat dílčí změny. My už jsme o tom jednali se zástupci ministerstva průmyslu a ministerstva pro místní rozvoj a snažíme se najít nějaké rozumné řešení,“ řekl Chalupa.

Jak ale upozornil, někdy zabírání zemědělské půdy, zejména té nejvíce bonitní, není v souladu se zdravým rozumem. „Je to o hledání řešení v konkrétním případě a konkrétní situaci,“„V září budeme také jednat na CzechInvestu o možnosti získání dotace. Pokud by se to podařilo, bylo by město zřejmě ochotno na sebe vzít náklady s vyjmutím zemědělské půdy,“ dodal Linda.