Město objektivem berounských umělců

O tomto víkendu navštíví Beroun tisíce návštěvníků největšího setkání hrnčířů v Česku. Nečeká je ale pouze keramika.

Berounské hrnčířské trhy jsou vyhlášené široko daleko. Velkým lákadlem ale není jen náměstí plné stánků s keramikou, ale také bohatý doprovodný program.
V berounském muzeu najdou návštěvníci města výstavu Malá porce porcelánu. Na náměstí vystoupí několik hudebních skupin a tanečníci z R.A.Ka. Na Plzeňce zahrají herci první generace svou novou hru Dubrovnická komedie a na Berounce se v sobotu utkají dračí lodě.
Tradiční složkou doprovodných programů bývá i představení nové knihy některého z berounských autorů.
Na jaře představil Karel Paták svého Pihouna od Slavoše. Nyní vyjde Malá monografie města Beroun, která přináší nejnovější pohled na město očima berounských fotografů Vladimíra Kasla, Jitky Krásové, Daniela Kreissla, Jiřího Semráda, Lucie Suché a Zdeňka Zůny.
„Publikace obsahuje i svérázné poetické texty berounského barda Jana Velíška, který se v nich vyznává ze vztahu k rodnému městu,“ říká vydavatel knihy Kameel Machart.
Všechny snímky se do knihy nevešly. Na fotografiích také není celý Beroun. „Chtěl bych v edici pokračovat i v budoucnu a každoročně vydávat malé monografie města, s novými autory a novými fotografiemi. Kniha by se tak mohla stát vítanou obrazovou ročenkou, která by měla každou sezonu přibýt v knihovně kteréhokoli berounského patriota,“ podotkl Machart.
Slavnostní křest knihy se koná v sobotu dvanáctého září od půl druhé odpoledne v atriu berounské radnice.