Městská policie i plzeňští úředníci věděli, v jakých podmínkách žijí zotročení Rumuni

Městská policie i městští úředníci věděli o tom, v jakých podmínkách žijí Rumuni, kteří odjeli z Plzně zpátky do Rumunska.

Otrokářské praktiky v Plzni, které vyšly na povrch minulý pátek, nejsou jen šokujícím netušeným překvapením, ale možná i selháním obvodního úřadu a policie. Ti byli totiž již dříve na problém upozorněni, ale bez adekvátní reakce.

Rumunští pracovníci, které za neúměrně nízkou mzdu zaměstnávala firma Delta Squash byli od jejich příjezdu v září 2010 nastěhováni do sklepních prostor léta neužívané a chátrající budovy bývalé tělocvičny Kreuzmannově ulici na Skvrňanech. Tady bydlelo asi šedesát Rumunů. Podmínky byly příšerné. Na chodbách byly pytle z komunálním odpadem, sprchy nefungovaly.

Již na konci září upozornil výbor Společenství vlastníků sousedního domu Úřad městského obvodu Plzeň 3 na to, že pracovníci jsou zde ubytováni ve zcela neobývatelných prostorách, a to jak po hygienické, bezpečnostní i požárně bezpečnostní stránce.

„Měla jsem možnost se přesvědčit, že vybavení kromě postelí nebylo téměř žádné, že zde přebýval velký počet lidí stísněných v malém prostoru. Vím, že v prostorách nebyla možnost vytápění, jelikož instalovaný přívod tepla z kotelny Kreuzmannova 18 je již více než 10 let odpojen,“ říká Anna Soukupová, která je správcem domu Kreuzmannova 18.

Ačkoliv byl o situaci e-mailem vyrozuměn i starosta Plzně 3 Jiří Strobach, jeho úřad pouze sdělil, že provedl v daném objektu místní šetření, při kterém bylo zjištěno, že je stavba užívána v rozporu s povoleným účelem užívání. „Stavební úřad provedl šetření při kterém bylo zjištěno, že stavba je užívána v rozporu s povoleným účelem užívání. Stavební úřad bude věci dále postupovat v souladu s příslušnými ustanoveními zákona,“ napsala Eva Hubená, vedoucí odboru výstavby ÚMO 3.

Zástupci městské policie i Policie ČR byli na místě několikrát i uvnitř budovy, přesto ani to dlouhou dobu nevedlo k nápravě.

„Úřad městského obvodu i policejní orgány měly dost podnětů k šetření a dostatek indicií k důvodnému podezření na trestnou činnost. Mediálně interpretovaný údiv není na místě. Pokud se nic podobného již nemá opakovat, pak je třeba odstranit lhostejnost a nezájem odpovědných úřadů a orgánů, zájem občanské společnosti zde zafungoval maximálně,“ dodává Anna Soukupová.

Rumuni již jsou od víkendu zpátky doma. Náklady na odvoz bude ministerstvo vnitra vymáhat na vykořisťovatelích cizinců. Ti byli obviněni z trestných činů vydírání, omezování osobní svobody a pokusu ublížení na zdraví. Návrh na uvalení vazby na tři cizince a jednoho Čecha z Plzně podal žalobce v neděli odpoledne.

Jednatel firmy Delta Squash Daniel Gejdoš, popírá prakticky všechna tvrzení téměř dvou stovek cizinců, kteří si stěžovali na to, že nedostávali peníze, bylo jim vyhrožováno a bydleli v otřesných podmínkách. Podle Gejdoše někteří dělníci začali krást na pracovišti a zdemolovali vybavení ubytoven.
Dělníci byli podle něj naprosto svobodní, nebyli nijak omezováni ani je nehlídala ochranka.

„Nikdo nebyl přemlouván a už vůbec mu nebylo vyhrožováno, aby v práci pokračoval. Naopak docházelo k jevům zcela opačným, kdy když byla s některými ukončena dohoda pro opilost, krádeže a rvačky, tak sami naléhavě žádali o obnovení dohody, čemuž společnost vyšla vstříc,“ tvrdí se v prohlášení agentury.