Mexičané si oblíbili pivo s tequilou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ČTK
V Mexiku působí stále více výrobců místního piva, zatímco velké pivovary v tomto sektoru, včetně slavné Corony, odkoupily zahraniční skupiny, píše agentura AFP.

„Pozorujeme velmi výrazný vzestup produkce domácího piva od malovýrobců, jako je Minerva Ita, které velmi dobře chutná s troškou tequily,“ vysvětluje devětadvacetiletý inženýr René Cruz, který právě tento koktejl degustuje s přáteli v jednom ze specializovaných barů El Depósito, jež se v Mexiku nedávno objevily.

„Ceníme si je především proto, že je mexické, že bylo vyrobeno s větší péčí a že má vynikající chuť, zatímco průmyslově vyráběné pivo ztrácí svůj tradiční buket,“ prohlašuje osmadvacetiletý inženýr Victor Olivo.

Největší světový producent piva AB InBev, jemuž patří Stella Artois a Budweiser, koupil v červnu mexickou skupinu Modelo, jejíž značka Corona je nejznámější. Již v roce 2010 získal nizozemský konglomerát Heineken druhou největší mexickou pivovarnickou skupinu Femsa, která vyrábí značku Sol.

Modelo, až dosud hlavní průmyslový pivovar v zemi, dosáhl loni obratu 3,5 miliardy dolarů (asi 87 miliard korun) a Femsa ještě předtím, než přešla do rukou Nizozemců, měla obrat 3,3 miliardy dolarů (82 miliard korun).

Mladí a zvídaví zákazníci, kteří neváhají zaplatit o něco více, navštěvují bary otevřené nedávno v lepších čtvrtích metropole Mexika, aby ochutnali nové druhy zlatavého moku.

V těchto mexických pubech mohou zákazníci vyzkoušet třicítku místních domácích piv i četná dovážená piva. Některé velké restauranty v Mexiku, mezi nimi Pujol, podle klasifikace San Pellegrino jeden z 50 nejlepších ve světě, nabízejí tato piva ve spojení s novou mexickou kuchyní. Tato „autorská piva“ mohou být vyrobena stejně tak dobře z ječmene jako z pšenice, z ovsa, z žita nebo dokonce z kukuřice. Aroma jim dodává místní „svatá rostlina“, laskavec, skořice, citrusové plody a další ingredience tradiční mexické kuchyně.