Mexiko má nejvíce památek na seznamu UNESCO z Ameriky

Mexiko má nejvíce památek na seznamu UNESCO z Ameriky

Mexiko má nejvíce památek na seznamu UNESCO z Ameriky Zdroj: Profimedia.cz

Mexiko má ze zemí amerického kontinentu nejvíce památek zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO. A se svými 33 zápisy zaujímá šesté místo na světě.

Zhruba polovina z tisícovky světových památek na tomto seznamu monumentů velké přírodní či kulturní hodnoty se nachází v Evropě a Severní Americe, v Latinské Americe a karibské oblasti jich je přes 130.

Z mexických památek je 27 v kategorii kulturních, pět ve skupině přírodních a jedna v kategorii smíšené. Ministerstvo kultury ve své zprávě vyzdvihlo dva z posledních zápisů. Tropické lesy Calakmul, zapsané v roce 2014, a akvadukt otce Temblequeho, který na seznam přibyl loni.

Deštný prales CalakmulDeštný prales Calakmul | Profimedia.cz

Deštný prales Calakmul, který je na seznamu spolu se stejnojmenným starobylým mayským městem, leží na jihu Mexika na poloostrově Yucatán. S rozlohou 750.000 hektarů je druhým největším tropickým lesem v Americe, po amazonském. UNESCO ho do svého seznamu zařadilo v roce 2002 v kategorii smíšených památek.

Akvadukt otce Temblequeho nese název po františkánském knězi ze Španělska, který v roce 1555 začal s jeho výstavbou. Skoro dvacet let budovali tento 48 kilometrů dlouhý systém společně františkánští misionáři s domorodými indiány. Vede ze státu México do státu Hidalgo a největší výšky - čtyřicet metrů - dosahuje v Tepeyahualku.

Akvadukt otce TemblequehoAkvadukt otce Temblequeho | Profimedia.cz

Mezi dalšími mexickými památkami na seznamu světového dědictví UNESCO jsou mimo jiné historická centra měst Oaxaca, Puebla či mexické metropole, dále prehispánská města Palenque, Teotihuacán či Chichén-Itzá se svými pyramidami nebo biosférická rezervace motýlů monarchů stěhovavých.

Světovým dědictvím UNESCO je také oblast pěstování modré agáve ve státě Jalisco, včetně starodávného průmyslového zařízení na výrobu tequily, která se dělá z této rostliny.

Kostel Santo Domingo v historické části města OaxacaKostel Santo Domingo v historické části města Oaxaca | Profimedia.cz

Rekordmanem co do počtu zápisů na seznamu dědictví UNESCO je Itálie s 51 památkami. (Na seznamu, který se začal tvořit v roce 1978, má 12 pamětihodností i Česká republika: patří k nim mimo jiné historická jádra Prahy, Českého Krumlova, Telče či Kutné Hory, zahrady a zámek v Kroměříži, lednicko-valtický areál či brněnská vila Tugendhat - pozn. ČTK).