Microsoft musí Číně zaplatit 140 milionů dolarů, prý za daňové úniky

Centrála Microsoftu v Redmondu.

Centrála Microsoftu v Redmondu. Zdroj: Jan Sedlak

Čínské úřady prý požadují, aby jim americká softwarová společnost Microsoft doplatila na daních zhruba 140 milionů dolarů (tři miliardy korun). Informuje o tom list Financial Times. Čínská státní agentura Nová Čína uvedla, že čínská součást podniku oficiálně vykazovala ztráty a své zisky účtovala v zahraničních daňových rájích.

Zpráva sice nezahrnuje jméno podniku, uvádí však, že název začíná na písmeno „M“. Z podrobností uvedených ve zprávě pak podle deníku vyplývá, že tím podnikem je právě Microsoft. Podobně informace vyhodnotila také agentura Reuters. Podle agentury Nová Čína je požadavek součástí širšího boje mezi čínskými daňovými úřady a nadnárodními společnostmi.

Firma připustila, že se s úřady dohodla na zaplacení 140 milionů dolarů na daních. Platbu ale činí na základě dvoustranné daňové dohody, uvedl Microsoft, který tak odmítl odůvodnění čínské agentury. Zároveň ale nepotvrdil, že se skrývá za společností označovanou jako „M“.

Microsoft nyní prožívá v Číně náročný rok, už v červenci tamní úřady zahájily antimonopolní vyšetřování podniku. Podrobnosti ohledně tohoto případu sice nejsou k dispozici, podle některých odborníků by však vyšetřování mohlo souviset s dubnovým rozhodnutím Microsoftu ukončit podporu operačního systému Windows XP.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. V poslední době ale firma zaostává za konkurenty jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a smartphony.