Microsoft požádal Evropskou komisi o souhlas s převzetím sítě LinkedIn

Logo firmy Linkedin na burze v New Yorku

Logo firmy Linkedin na burze v New Yorku Zdroj: ctk/AP

Microsoft v Praze
Microsoft v Praze
Microsoft Hardware
Microsoft
šéf LinkedIn Jeff Weiner
6
Fotogalerie

Americký softwarový gigant Microsoft požádal Evropskou komisi o schválení jeho návrhu na převzetí internetové sociální sítě LinkedIn za 26 miliard dolarů (639 miliard korun). Sdělil to dnes mluvčí Microsoftu Robert Koch. Jde o zdaleka největší akvizici Microsoftu a plán již schválily antimonopolní úřady v USA, Kanadě a Brazílii.

 

Evropská komise stanovila termín pro prověření návrhu na 22. listopad. Antimonopolní úřad komise může transakci schválit bez námitek nebo si může vyžádat od Microsoftu některé ústupky. V případě obav z narušení konkurenčního prostředí má možnost zahájit hloubkové vyšetřování.

Plán převzetí LinkedIn kritizoval americký konkurent Microsoftu Salesforce, podle něhož by akvizice ohrozila inovace a konkurenci. Microsoft je podle agentury Reuters připraven argumentovat tím, že na tomto trhu je více než dostatečná konkurence zosobněná sítí Facebook a dalšími.

LinkedIn se zaměřuje na odborně kvalifikované pracovníky a uchazeče o práci. Microsoft čeká, že akvizice přinese nové příležitosti jak pro LinkedIn, tak pro Microsoft, například pro jeho kancelářský software Office. Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. Firma ale čelí negativním dopadům poklesu prodeje osobních počítačů.