Microsoft koupí LinkedIn za 26 miliard dolarů, vysoko nad tržní cenou firmy

Sídlo LinkedInu v Mountain View, CA

Sídlo LinkedInu v Mountain View, CA Zdroj: CC0 1.0: LPS.1 Wikimedia

Americká softwarová společnost Microsoft převezme za 26,2 miliardy dolarů (626,8 miliardy korun) internetovou sociální síť LinkedIn. Ta se zaměřuje na odborně kvalifikované pracovníky a uchazeče o práci. Pro Microsoft, který před lety koupil za 8,5 miliardy dolarů firmu Skype a později za 5,4 miliardy dolarů divizi mobilních telefonů Nokia, je to přitom zdaleka největší akvizice. Dokončena by měla být ještě letos.

Microsoft zaplatí za každou akcii LinkedIn 196 dolarů. To je téměř 50 procent nad páteční závěrečnou cenou na burze v New Yorku. Akcie LinkedIn v úvodu dnešního obchodování podle očekávání vystřelily prudce vzhůru a přiblížily se akviziční ceně. Akcie Microsoftu téměř pět procent ztrácely, pokles ale později zmírnily.

LinkedIn si ponechá svou „výraznou značku, kulturu i nezávislost“, uvedla firma v tiskové zprávě. Generálním ředitelem zůstane Jeff Weiner, který bude podávat zprávy šéfovi Microsoftu Satyovi Nadellovi.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. Firma ale čelí negativním dopadům poklesu na trhu s osobními počítači, který omezuje poptávku po operačním systému Windows.

Vývoj akcií LinkedInu

Nejnovější akvizicí Microsoft získá přístup k uživatelské základně společnosti LinkedIn, která má podle svého webu celosvětově více než 433 milionů uživatelů. Microsoft plánuje zvýšit počet individuálních i firemních předplatitelů služeb LinkedIn a rychlejšího zpeněžení kupovaného podniku chce dosáhnout i prostřednictvím cílené reklamy.

Transakce, kterou jednomyslně podpořily správní rady obou firem, ještě musí získat souhlas regulátorů v USA, EU, Kanadě a Brazílii. Microsoft hodlá transakci financovat v hotovosti, finanční prostředky plánuje získat vydáním nových dluhopisů.

Microsoft vládne operačním systémům, LinkedIn vede u personalistů
Microsoft:

- Firmu založil v roce 1975 Bill Gates se svým přítelem ze střední školy Paulem Allenem. Firma začínala s 15 zaměstnanci a o pět let později si je najal tehdy všemocný počítačový gigant IBM, aby vyvinuli operační systém pro novou počítačovou řadu zaměřenou na drobné podnikatele a jednotlivce. Tato zakázka udělala z Gatese multimilionáře a z Microsoftu největší softwarovou firmu na světě.

- Windows všech verzí jsou v současnosti bezkonkurenčně nejrozšířenějšími operačními systémy a podle různých odhadů jsou nainstalovány na 90 procentech počítačů. Jedničkou jsou nyní „sedmičky“ s podílem asi 49 procent. V poslední době sílí rozšíření nejnovějších Windows 10. Microsoft produkuje vedle operačního systému řadu specializovaných programů i databází, stále více se zaměřuje i na cloudové služby. Před pěti lety pak za 8,5 miliardy dolarů převzal provozovatele bezplatného internetového telefonování Skype.

- Společnost se zabývá také výrobou hardwaru, úspěch slavily její myši nebo klávesnice, velmi populární je pak její herní konzola Xbox, naopak mediální přehrávač Zune, představený v roce 2006, příliš neprorazil. Microsoft se snažil bodovat i na poli chytrých mobilních telefonů, v dubnu 2014 převzal divizi mobilů od finské společnosti Nokia, za kterou zaplatil přes sedm miliard dolarů. Tato investice ale příliš nevyšla, Microsoft kvůli ní vykázal velkou ztrátu a nepomohla ani většímu rozšíření mobilních Windows. Lépe se vede tabletu Surface.

- Firma podle svých internetových stránek na konci loňského roku zaměstnávala po celém světě téměř 113 tisíc lidí. V minulém finančním roce utržil Microsoft 93,6 miliardy dolarů (2,24 bilionu korun; meziročně o osm procent více), čistý zisk firmy klesl o 45 procent na 12,2 miliardy dolarů (292,3 miliardy korun).
LinkedIn:

- Internetová sociální síť, která se zaměřuje na odborně kvalifikované pracovníky a uchazeče o práci. Síť spoluzakládal bývalý manažer platební služby PayPal Reid Hoffman, vznikla v roce 2003, v roce 2011 pak s velkým úspěchem uvedla své akcie na burzu (jako jedna z prvních sociálních sítí). Upisovací cena akcií firmy byla stanovena na 45 dolarů, jejich hodnota se ale hned první den zdvojnásobila. Do oznámení převzetí se akcie LinkedIn pohybovaly kolem 130 dolarů.

- Hlavním zdrojem výdělku sítě LinkedIn je nábor pracovníků, prémiové předplatné a také inzerce. Počet uživatelů sítě se pohybuje nad hranicí 400 milionů, z toho zhruba čtvrtina z nich je aktivních. Pro srovnání, pro zábavu využívaný Facebook má 1,6 miliardy účtů, největší konkurent profesní sítě LinkedIn (francouzská Viadeo) má 50 milionů uživatelů. Firma se zhruba 9200 zaměstnanci dosáhla v minulém roce tržeb 2,99 miliardy dolarů (71,6 miliardy korun) a vykázala ztrátu 166 milionů dolarů (téměř čtyři miliardy korun).
Velké akvizice v technologickém sektoru v posledních letech
164 miliard dolarů - Fúze internetové společnosti America Online a mediálního gigantu Time Warner byla oznámena v lednu 2000. Kontrakt měl tehdy hodnotu kolem 164 miliard dolarů. Převzetím společnosti Time Warner se z AOL jako poskytovatele internetových služeb stala největší mediální společnost na světě.
130 miliard dolarů - Americká společnost Verizon Communications oznámila v září 2013, že koupí za 130 miliard dolarů od svého britského partnera Vodafone Group podíl 45 procent v jejich společném podniku Verizon Wireless, největším mobilním operátorovi v USA.
72 miliard dolarů - Americký telekomunikační gigant AT&T se v prosinci 2001 dohodl na prodeji své divize kabelové televize AT&T Broadband do rukou svého menšího konkurenta Comcast za zhruba 72 miliard dolarů v akciích a obligacích.
67 miliard dolarů - Americká telekomunikační společnost AT&T oznámila v březnu 2006, že koupí konkurenční společnost BellSouth za 67 miliard dolarů.
67 miliard dolarů - Třetí největší výrobce počítačů na světě Dell se v říjnu 2015 dohodl na koupi společnosti EMC, zabývající se ukládáním a správou dat. Transakce má hodnotu zhruba 67 miliard dolarů.
55,3 miliardy dolarů - Americká společnost Charter Communications oznámila v květnu 2015, že převezme za 55,3 miliardy dolarů svého většího rivala Time Warner Cable (TWC). Spojením druhého a třetího největšího kabelového operátora v USA vznikne jeden z největších provozovatelů kabelové televize a internetu.
26,2 miliardy dolarů - Americká softwarová společnost Microsoft se dnes dohodla na převzetí internetové sociální sítě LinkedIn, hodnota transakce činí zhruba 26,2 miliardy dolarů.
25 miliard dolarů - V září 2001 americká technologická společnost Hewlett-Packard oznámila, že převezme za zhruba 25 miliard dolarů svého konkurenta Compaq Computer.
16 miliard dolarů - Největší internetová sociální síť Facebook v únoru 2014 oznámila, že za 16 miliard dolarů kupuje provozovatele aplikace pro mobilní komunikaci napříč chytrými mobilními telefony Whatsapp.
12,4 miliardy dolarů - V květnu 2012 společnost Google koupila za 12,4 miliardy dolarů firmu Motorola, což byla nejdražší akvizice v jeho patnáctileté historii.
10 miliard dolarů - V srpnu 2011 oznámil výrobce počítačů Hewlett-Packard, že posílí výrobu softwaru nákupem společnosti Autonomy za zhruba deset miliard dolarů.
8,5 miliardy dolarů - Tuto částku nabídl v květnu 2011 americký softwarový gigant Microsoft za koupi provozovatele bezplatného internetového telefonování Skype. Byla to do té doby největší akvizice v historii Microsoftu.
7,4 miliardy dolarů - V dubnu 2009 byla ohlášena koupě počítačové firmy Sun Microsystems americkou softwarovou společností Oracle za 7,4 miliardy dolarů.
7,2 miliardy dolarů - V září 2013 bylo oznámeno, že divizi mobilních telefonů finské společnosti Nokia koupí za 5,44 miliardy eur softwarový obr Microsoft.
6 miliard dolarů - V květnu 2007 Microsoft oznámil koupi internetové reklamní společnosti aQuantive za zhruba šest miliard dolarů.