Microsoft zaměstnancům: Odejděte dobrovolně, dáme vám mobil

Nokia Lumia 630

Nokia Lumia 630 Zdroj: Karlis Dambrans, Flickr.com (CC BY 2.0)

Microsoft se pomocí nezvyklé pobídky snaží snížit napětí, které vyvolal jeho plán na snížení počtu zaměstnanců v čínské továrně Nokia. Protestujícím zaměstnancům nabízí jako bonus mobilní telefon, pokud obejdou dobrovolně.

Americký gigant nedávno oznámil masivní propouštění v pekingské továrně a vývojovém centru Nokia, z původních pěti tisíc zaměstnanců se své místo udrží jen 300 lidí. Pracovníci na plán odpověděli sérii protestů.

Microsoft se nyní zaměstnance snaží přimět k odchodu prostřednictvím malého „zlatého padáku“. Těm, kteří se rozhodnou odejít dobrovolně, věnuje mobilní telefon. Nabídka platí každý den jen pro prvních zaměstnanců, kteří na ni přistoupí, píše místní list First Financial Daily.

Podle něj odcházející zaměstnanci dostanou telefon Nokia Lumia 630. Ten se v Číně prodává za cenu okolo 800 jüanů (2700 korun).

Propouštění v Číně je součástí rozsáhlé reorganizace Microsoftu, při níž se firma rozloučí s 18 tisíci zaměstnanců po celém světě. Největší část propouštění se týká finského výrobce mobilních telefonů, jehož převzetí Microsoft dokončil v dubnu.