Mikuláš řídí trolejbus a sjíždí Orlici

Čertovské výpravy vyrážejí. Kde nejvíc pobaví? Vybrali jsme sedm nejlepších tipů.

V dáli se ozývá houkání, za chvíli se na nádraží přiřítí s mohutným funěním starobylá parní mašina Velký bejček. Už tuto sobotu přiveze do Hradce Králové trochu neobvyklou posádku.

„Ve vlaku bude cestovat Mikuláš s čerty a andělem a malým cestujícím nadělí sladkosti. Jízdenky prodávají průvodčí ve vlaku. Jiné neplatí,“ upozorňuje Bohuslav Škoda ze společnosti Železniční výtopna Jaroměř.

Z Jaroměře do Hradce parní vlak vyrazí v osm hodin ráno. Po cestě se zastaví v Černožicích, Smiřicích a Předměřicích. Po stejné trase se vrátí před devátou hodinou do Jaroměře a dál pokračuje do České Skalice. Zpět do Hradce Králové vyjede před polednem.

Odpolední jízda Mikulášského parního vlaku začíná před půl druhou hodinou v Hradci. Přes Jaroměř zamíří na Kuks, Dvůr Králové nad Labem, Mostek a nazpátek do Jaroměře.

„Ve vlaku bude bufetový vůz s občerstvením a v prodeji bude i med od včelaře pana Jirky z Jaroměře. Výtěžek půjde na parní lokomotivu Conrad Vorlauf z roku 1873, která se v jaroměřském železničním muzeu opravuje,“ vysvětluje Bohuslav Škoda.

Mikuláš obléká neopren

V sobotu 3. prosince se Mikuláši, anděly a rohatými bude hemžit dokonce i Orlice. Sraz mají v poledne v loděnici na břehu řeky za starou hradeckou nemocnicí.

„Je to tradiční akce našeho vodáckého klubu na závěr sezony. Určena je pro všechny. Nečlenové klubu musí mít vlastní vodáckou výzbroj a výstroj a povinné vybavení je maska Mikuláše, čerta nebo anděla,“ říká Petr Dittrich z hradeckého Vodáckého klubu Slavia.

Po náležité přípravě se posádky s loděmi přesunou do Svinar, odkud kolem třetí hodiny odpoledne na mikulášské splutí Orlice vyrazí.

Tradičnější povoz volí Mikuláš v Opočně na Rychnovsku, který na Kupkovo náměstí přijíždí kočárem nebo na saních Š podle počasí. Čerti tam návštěvníkům přelétávají nad hlavami, když se spouštějí na zem z radniční věže, další vylézají z děr. Program zahájí v sobotu před pátou hodinou odpoledne vánoční vytrubování.

Na Jičínsku budou čerti a čertice řádit na hradě, zámku a po čtyři večery ve Středověké krčmě v Dětenicích. Audienci dětem tam udělí nebeská a pekelná delegace v neděli po poledni. Už o den dříve ji však mohou potkat také na dětenickém zámku.

Dárky, čtení z velké knihy hříchů, ochutnávku čertovské medoviny, soutěž a další zábavu připravili na sobotu a neděli ve Starých Hradech.

„Každý, kdo přijde v čertovském převleku, bude mít vstup na prohlídkový okruh zdarma,“ slibuje spolumajitelka hradu a zámku Petra Suková.

V pondělí se sejde asi největší počet pekelníků, Mikulášů a andělů ve čtyři hodiny odpoledne na královéhradeckém Velkém náměstí. Pořadatelé pro ně chystají průvod, vyhlášení nejhezčí masky, soutěže, taneční vystoupení a další program.

Svezení za básničku

„Možná nafoukneme i horkovzdušný balon,“ dodává Tomáš Pavel z pořadatelské firmy Max 1 marketing.

Jen jednou do roka, vždy 5. prosince, usedá Mikuláš v Hradci Králové také za volant svátečně vyzdobeného trolejbusu. Ten po celé odpoledne ještě s dalším Mikulášem, čerty a andělem křižuje ulicemi města. Za pěknou básničku nebo písničku dětem, které se s nimi mouhou svézt, rozdají dárky. O přestávkách na terminálu hromadné dopravy a na konečných stanicích v Malšovicích U Čechů a na Novém Hradci Králové se program přesune ven. Jízdné pro děti a jejich doprovod je zdarma.

7x ZA MIKULÁŠEM:

Mikulášský parní vlak

- z Hradce vyjíždí 3. 12. v 8.50 a ve 13.28
(více na www.společnostzeleznicni. cz)

Mikulášská Orlice

- sjezd řeky ze Svinar 3. 12. kolem 15.00

Mikuláš v Opočně

- 3. 12. v 16.45 na Kupkově nám.

Čerti v Dětenicích

- 2., 3., 4. a 6. 12. od 19.00 a 4. 12. od 12.00 v krčmě, 3. 12. od 10.00 Mikuláš na zámku

Čerti ve Starých Hradech

- 3. a 4. 12. od 10.00 na hradě a zámku

Čerte utíkej

- 5. 12. od 16.00 na Velkém nám. v Hradci Králové

Mikulášský trolejbus

- vyjíždí 5. 12. v 15.05 od Alessandrie v Hradci Králové