Milostné melodrama s oceněnou herečkou

Tony (Emmanuelle Bercotová) a Georgio (Vincent Cassel) začali šťastně, ale dlouho jim to nevydrželo.

Tony (Emmanuelle Bercotová) a Georgio (Vincent Cassel) začali šťastně, ale dlouho jim to nevydrželo. Zdroj: Film Europe

Do kin přichází francouzský portrét jednoho nepovedeného vztahu Můj král, jehož herci a energie urovnají občasné stereotypy, hysterii a mělkost.

Spolu s Rooney Mara za film Carol si cenu pro nejlepší herečku z loňského festivalu v Cannes odnesla i Francouzka Emmanuelle Bercotová díky milostnému dramatu Můj král. Její výkon v roli ženy jen těžko se zbavující poutu k charizmatickému, ale nevypočitatelnému muži v podání Vincenta Cassela k ocenění docela hlasitě vybízí. Obsahuje několik intenzivních scén plných křiku, breku a emocí.

Rozdělení genderových rolí tu zůstalo dost očekávatelné. Hlavní hrdinka Tony předvede pár hysterických výstupů a prolije spoustu slz, zatímco hlavní hrdina Georgio má kromě zahýbání a lhaní i sklony k házení věcí a napřahování ruky. Díkybohu herci své typizované postavy dotáhnou do realistických obrysů a Georgio se nikdy nestane násilnickým šovinistou. Můj král se tak nepouští do hororů domácího násilí. Drží se v žánru melodramatu o jednom nekompatibilním, psychicky náročném moderním vztahu, který vypadá jako jeden z mnoha – a o to víc může být divákům blízký.

Od začátku víme, že spojení páru nevydrží, přesně tak, jak Tony varoval její bratr v podání netypicky obsazeného Louise Garrela. Tony se tedy nyní po letech, která začala rychlou láskou a pokračovala neustálými rozchody a smiřováním, musí naučit stát na vlastních nohou.

Aby byla tato metafora jasná, nechá ji hned na úvod spoluscenáristka a režisérka Maiwenn (jindy známá i jako herečka), aby si poranila koleno na lyžích. Chronologické vzpomínky na osudovou romanci pak protínají scény z jejího postupného uzdravování v rehabilitačním centru. Ačkoli závěr zpochybní, kdo se vlastně koho dokázal zbavit.

Oba protagonisté na plátně celou dekádu skoro nestárnou (jen jednou výrazně změní účes), povětšinou vypadají velmi elegantně a jejich povolání tu nejsou příliš důležitá. Jinak ale francouzský snímek obsahující nahotu, sex, hory, pláže, luxusní restaurace a víno působí dostatečně přirozeně. Díky zábavným replikám je i svěží a díky volné kameře a mnoha verbalizovaným emocím dynamický. Chemie mezi hlavními představiteli, kteří se do svých rolí opřeli, funguje a pomáhá, když se komplikace vztahu a režisérka začnou opakovat.

Můj král
(melodrama, Francie, 130 minut)
Režie: Maiwenn
Hrají: Emmanuelle Bercotová, Vincent Cassel, Louis Garrel, Isild Le Bescová
Hodnocení: 60 %