Ministerstvo práce zadá nové IT zakázky celkem za tři miliardy

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce letos vyhlásit dalších zhruba 15 výběrových řízení na informační technologie. Doplní tak už vypsané tendry na informační systémy pro vyplácení dávek či agendu zaměstnanosti. Celkem resort plánuje v příštích letech za zakázky vydat kolem tří miliard korun. Nové systémy by měly začít plně fungovat nejpozději od ledna 2017.

Některé dosavadní dodavatele má ministerstvo léta, ze soutěže ale nevzešli. Podle náměstkyně Ivy Merhautové (KDU-ČSL) loni ministerstvo muselo uzavřít jednu novou dohodu přistoupením k rámcové smlouvě vnitra a tři další na dva roky s přímo osloveným dodavatelem, aby zajistilo nynější provoz.

Vedení ministerstva minulý rok po svém nástupu stav informačních technologií a smluv na ně kritizovalo. Podle něj některé měly záhy vypršet, jiné chyběly, nebo byly naopak zdvojené.

Ministerstvo za služby a systémy platí už teď

Resort například před pár lety pod tehdejším vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) pořídil pro úřady práce nové systémy. Dodavatele nevybral v tendru, připojil se jen k rámcové smlouvě vnitra. Kvůli pochybením při výběru systémy antimonopolní úřad zakázal používat. Úředníci se museli vrátit ke staronovému OKsystemu. S dodavatelem prodloužilo ministerstvo koncem loňska smlouvu na další roky.

Seznam všech výběrových řízení má ministerstvo od konce ledna. Při tvorbě zakázek vycházelo z návrhu expertů Českého vysokého učení technického i z národního plánu, který připravil resort vnitra. Díky soutěžím chce zajistit například rozvoj komunikačních a informačních služeb, hlasových služeb, podporu antispamu, provoz komunikačních systémů, ekonomický informační systém, integrovaný portál, spisovou službu či personální systém. Ministerstvo by řízení mělo vyhlásit do pololetí.

Vrchní ředitel úseku ministerstva pro informatiku Robert Baxa řekl, že miliardové výdaje nejsou nové investice. Resort za služby a systémy platí už nyní, dodavatele chce jen podle zákona získat v soutěži. Ceny vycházejí z toho, co ministerstvo dosud hradí a co stojí podobné technologie jinde. Započítává se i potřebný rozvoj. Resort chce navíc autorská práva a zdrojové kódy vlastnit.

900 dotazů k tendru

Čtyři velké tendry na systém pro vyplácení dávek či agendu zaměstnanosti za celkem téměř 1,5 miliardy vedení ministerstva vypsalo koncem minulého roku. Obálky s nabídkami k první ze soutěží se měly původně otevírat dnes, termín se ale odložil na pátek. Podobné je to u dalších řízení. Podle Baxy není za odklady nejasnost zadání, ale administrativní důvody.

„Zákon nepovoluje měnit podmínky. To bychom pak neposouvali termín o pár dní, ale o měsíc a půl,“ uvedl. Odklady ministerstvo zdůvodňuje i více než devíti stovkami dotazů od případných zájemců.

Vedení resortu nyní také řeší, kolik jeho systémů spadá do kritické infrastruktury státu. Do ní by od května mělo patřit šest z jeho osmi významných systémů. Podle ředitele ministerského odboru bezpečnosti a rozvoje ICT Jiřího Károlyho tak bude nutné investovat další peníze, aby resort splnil podmínky kybernetické bezpečnosti.