Mise Převalského. Ze Slatiňan do Gobi

Výběh koní Převalského ve Slatiňanech zeje prázdnotou. Připravují se na cestu domů. Do pět a půl tisíce kilometrů vzálených mongolských stepí.

Zámecký park přišel o důležitou atrakci. Divoké koně si tady hladily stovky dětí. Mezi kmotry slatiňanských hříbat patřila Štěpánka Haničincová nebo arcibiskup Dominik Duka. Zatím není jasné, jestli se sem Převaláci ještě někdy vrátí.

Mladí mají šanci

Koně patří pražské ZOO. Ta se rozhodla slatiňanské odchovance začlenit do programu na záchranu tohoto druhu ve volné přírodě. Na České Sibiři se kobylka Lima a poslední hříbě narozené ve Slatiňanech, Nepomuk, chystají na dlouhou cestu. Letenka má cíl určení Mongolsko. „Rizika samozřejmě existují. Je tam zima minus čtyřicet, jsou tam paraziti, všudypřítomní vlci. Se vším se koně dokázali vypořádat. Nejlépe jsou na tom mladí, takže právě proto padl výběr na ty ze Slatiňan,“ vysvětluje Evžen Kůs ze ZOO Praha, který má na starosti plemennou knihu koní Převalského.

Šlechetný plán naděl ale hodně zlé krve. Pohled na prázdnou ohradu totiž optimismem zrovna nehýří. „Pokud jde o nás, tak my jsme připraveni dát znovu do Slatiňan dva, možná i tři koně Převalského náhradou za ty, které jsme teď odvezli. Čili to jestli se tam bude pokračovat v jejich chovu je na druhé straně,“ tvrdí ředitel pražské ZOO Miroslav Bobek. Druhou stranou myslí Národní památkový ústav, který vlastní výběh a pozemky. Jenže ten na péči o koně nemá ani lidi, ani peníze.

„Když už bylo jasné, že je to neudržitelné, proč se nedal na papír rozpis nákladů a nešlo se s tím třeba na město s prosbou o spolupráci ? Vždyť je to velká turistická atrakce Slatiňan! Mohli se oslovit i kmotři hříbat, možností je určitě hodně,“ zlobí se Miroslav Pleskot ze Slatiňan. A není sám, koho nečekaný konec překvapil. Jenže už tak zamotaná situace je ještě o něco komplikovanější.

Koně Převalského se ve Slatiňanech chovají osmnáct let. Bez jakékoli smlouvy, na dobré slovo a z peněz soukromých dárců. „O koně se dosud starala nadace bývalého kastelána Jaroslava Havlíčka a ta už se o ně dál starat nemůže. My stojíme o to, aby zůstali ve Slatiňanech, ale je nutné vyřešit právně smluvní záležitosti. To znamená jasně definovat, kdo má za co zodpovědnost. A také je potřeba udělat generální opravu ohrady, ve které koně máme,“ hájí se náměstek ředitele Národního památkového ústavu v Pardubicích Pavel Ježek.

Timeout do září

Všechny strany se teď snaží najít společnou řeč. ZOO slíbila koně i úhradu části krmení. Peněženku už opatrně připravuje i slatiňanská radnice. Soumrak nad zámeckým chovem tak nejspíš definitivní nebude. „My jsme se domluvili s pražskou ZOO, že si na jednání vyhradíme zbytek jara a celé léto. Svým způsobem se nám to i hodí. Vyřeší se právní záležitosti, přes sezónu bude prostor i na opravy a myslím si, že někdy v září se může veřejnost těšit na návrat koní do Slatiňan,“ slibuje Pavel Ježek.

Určitě se sem ale nevrátí Lima a Nepomuk. Po aklimatizační kůře je v červnu čeká cesta za voláním rodu.