Miss Baník! Chystám se fandit!

Jediný fotbalový klub v české lize volí svou Miss. Kdo? Baník.

Radka Buchtová z Havířova je čerstvou Miss Baník 2010.Klub si svou Miss vybíral letos již potřetí v historii, Buchtová je ovšem první baníkovskou Miss se světlými vlasy. První velká premiéra ji čeká 7.března na stadionu ve Vítkovicích, kdy baníkovští fotbalisté po zimní přestávce budou hrát první domácí zápas.

Jak jste se k takové soutěži vůbec dostala? Vše vlastně vzniklo na popud maminky. Volala mi, že na internetu četla, že Baník hledá Miss. Zprvu se mi do toho moc nechtělo. Myslela jsem si, že už to mám přenechat těm mladším, že už jsem stará. Jenže maminka si trvala na svém. Na castingu mne doprovázela kamarádka, má podpora. A pak už to jen fičelo.

Žijete v Havířově? Ano. Ještě nedávno jsem tam bydlela se svými rodiči. Živím se jako obchodní zástupkyně. Jezdím hodně po Opavsku a Bruntálsku. Za měsíc mi bude čtyřiadvacet.

Účastnila jste se i podobných soutěží? Byla jsem ve finále České Miss v roce 2006 a v různých regionálních soutěžích. Ale to už je tak čtyři roky zpátky.

Profesionální modelkou jste být nechtěla? Dříve jsme se modelingu hodně věnovala, dost jsem cestovala. Ale pak jsem chtěla mít práci, usadit se a mít především jistotu. Tu jsem s modelingem neměla. Představte si, že přijdete na casting do Prahy. Je tam dvě stě holek a vyberou dvě. Takže jsem si to rozmyslela a modeling dělám už jen jako koníček

Jak moc se zajímáte o fotbal? Několikrát jsem se už podívat na Baník byla, někdy se podívám v televizi nejen na Baník, ale i na Ligu mistrů. Ale že bych viděla každý zápas, to samozřejmě ne.

Vodil vás na fotbal už váš otec? Ano vodil. Bydleli jsme sto metrů od hřiště v Havířově a on mne jako malou o víkendech vodíval na Baník Havířov. Později i na Bazaly. Otec je nejlepší na světě. Pracuje jako elektrotechnik na Dole Lazy.

To musel být asi šťasten, když vás zvolili Miss Baník? Měl v očích slzy.

Na fotbale jste byla jenom s ním? Ne. Také s kamarády. Na Bazalech na tribuně.

A jak se vám líbí ta atmosféra? Všechno je takové…Honem. To mne moc baví.

Zaznamenala jste už od svého zvolení nějaké reakce? Dobré i špatné. Nejhorší jsou na internetu. Ale tak už to asi bývá, když člověk v něčem uspěje. Ovšem rodina a přátelé, ti jsou šťastni. A vlastně i v práci. Navštěvuji služebně hypermarkety a supermarkety, a jejich ředitelé to hned všechno věděli.

Na to jsme se chtěl právě zeptat. Jestli Vám titulem stoupla prestiž u mužů? Všichni mi hned hlásí, jak se dívají na internet a vidí mne. Stává se, že mne na ulicích poznávají.

Mohu si dovolit jednu typicky mužskou šovinistickou otázku? Víte, co je ofsajd? Tak na to se mne raději neptejte. To je nějaký výkop z roku nebo podél čáry? Vysvětlovali mi to, ale tohle asi pochopit nedovedu.

Jaké vám vyplývají z titulu povinnosti? Budu se účastnit domácích zápasů a reklamních akcí.

Co vlastně říkáte tomu, že jiné ligové kluby kromě Baníku titul Miss vůbec nemají? Ostatní se začnou brzy opičit. Jen počkejte.

Jak se připravujete na první domácí zápas? Asi se před zápasem projdu na hřišti a zamávám divákům. Vezmu si dres. Jdu přece fandit. Mám i baníkovskou šálu.

Seznámila jste se už s hráči? To ještě ne. Na to ještě nebyl čas. Všechno je příliš čerstvé.

Myslíte si, že Baník letos vyhraje ligu? Říkala jsem si, že by měli být letos první. No, nejhůře tak do třetího místa. Jinak je varuju!