Místo sestupu plánují medaili

Trenér ragbistů Havířova čeká, že se soupeři budou chtít na jeho tým vytáhnout.

Jediným zástupcem Severomoravského kraje v nejvyšší ragbyové soutěži je klub RC Rental.cz Havířov. A po podzimu si vede velmi dobře, je s jednadvaceti body na třetím místě.

V předchozím ročníku museli přitom ragbisté Havířova hrát ve skupině o udržení. Do nové sezony tak nevstupovali s nijak přehnanými ambicemi. Zvlášť když se tým příliš nepodařilo posílit. „Sice jsme před sezonou z Olomouce získali rojníka Martina Šmakala a útočníka Richarda Hladíka, po úrazu se vrátil útočník Patrik Vávra. Ale vypadli útočníci Jiří Šmolka a Bogdan Stefaniak a rojník Martin Havlíček odešel do Francie,“ říká trenér Radomír Kloda.

Říčany? Žádné překvapení

Původním cílem bylo udržet se v nejvyšší soutěži pro další sezonu 2012/2013. Zároveň si chtěli v Havířově také vybudovat tým a pozici, která by slibovala boj na špici tabulky právě až v příští sezoně. Výsledky se ale dostavily už na podzim. Podle Klody ale nebude lehké špičku tabulky uhájit.

„Naše cíle se změnily, chceme medaili. I když ale teď máme výbornou pozici, bude to těžké, neboť jsme soupeře překvapili svojí hrou. Ale na jaře se určitě budou chtít na nás vytáhnout,“ myslí si Kloda.

Výkony týmu ho nicméně překvapily, i když zároveň dodává, že letošní sezona je výsledkem dobré práce z té minulé. „Oproti minulosti vidím vyzrálý tým, který hraje kolektivně a s dostatečným sebevědomím. Výsledky jsou možná trochu šokující, ale sílu mužstva poznali soupeři v minulém ročníku, kde nám postup mezi nejlepší šestici unikl o vlásek,“ dodává.

Co se týče aktuálních posil, zpět je Jiří Šmolka, z Krakova klub získá rojníka Marka Odolinského a mlýnovou spojku Konrada Jarosze. Ze Sokola Mariánské hory přijde na střídavý start rojník Marek Hankowski.

Jedná se ještě o návratu křídelního útočníka Bogdana Stefaniaka. „Pokud vše dobře dopadne a hráči se sžijí s kolektivem, budeme nebezpeční pro každého soupeře,“ míní trenér.

Klodu nepřekvapuje dominance lídra Mountfieldu Říčany. „Mají dobré zázemí a především velmi dobrou mládež. Mnoho let tam dělají svoji práci velmi dobře, jejich postavení v českém ragby je toho jen důkazem,“ popisuje důvody.

Obhájce českého titulu zatím vyhrál všech šest odehraných zápasů, přičemž ještě nehrál právě s týmem trenéra Klody, který tak na jaře čeká s českým suverénem těžký dvojzápas. První z nich přijde hned v prvním jarním kole 24. března na domácím trávníku.

Ragby je menšinový sport

V zemích jako je Austrálie, Nový Zéland nebo JAR je ragby národní sport, který lidé milují. V Česku patří k menšinovým sportům. „Je to důsledek škatulkování sportů z dob šedesátých a sedmdesátých let, kdy ragby a další takzvané malé sporty byly ve čtvrté, tedy poslední skupině výkonnostních sportů. Podle toho se tyto sporty podporovaly nebo nepodporovaly,“ vysvětluje trenér, který se ragby věnuje asi čtyřicet let.

Výrazný rozvoj tohoto sportu podle něj v Česku nastal až po zprofesionalizování. Ale i tak ho dnes hrají pouze čistí amatéři, kteří normálně pracují.

„Díky veliké popularitě ragby ve světě a zařazení sedmičkového ragby na olympiádu poroste i oblíbenost ragby v České republice. Ale popularity fotbalu nebo hokeje u nás asi nikdy nedosáhne,“ podotýká trenér.

Poukazuje na nedávný světový šampionát, jenž hostil Nový Zéland a který sledovaly čtyři miliardy lidí. U nás snad jen samotní hráči a jejich nejbližší okolí. „Tento svátek je přitom třetí nejsledovanější akcí, jakou sport nabízí,“ uzavírá Kloda.