„Místo v základu nemá jisté nikdo“

Trenér Petr Uličný věří, že HFK Olomouc může na jaře bojovat o první místo ve třetí lize.

Po třech měsících tréninků a přípravných zápasů se hráči třetiligového celku HFK Olomouc dočkali. Čeká je druhá polovina sezony, do které vstupují s nelehkým cílem. Chtějí se pokusit soutěž vyhrát, a to i přesto, že vedoucí Opava má už nyní výrazný náskok. Trenér Petr Uličný dává po zimní přípravě jasně najevo, že má silné mužstvo, kterému věří.

Jak jste snášel tu dlouhou, bezmála tříměsíční zimní přípravu?

Je to určitě nepříjemné, ale musel jsem si na to zvyknout. Když to srovnám s dřívějškem a tréninky na škváře, tak zaplaťpánbůh za umělou trávu. Za zimu máme za sebou více než sedmdesát tréninků, při takovém počtu je důležité to hráčům nějak zpestřit a odlehčit, zapojit do tréninků různé soutěže a podobně.

V přípravě posílili váš tým jednak navrátilec David Korčián, jednak nováček v třetiligovém fotbalu David Bednář. Jak jste s jejich výkony spokojený?

Začnu nejdříve u Davida Bednáře, to je velice kvalitní fotbalista a určitě důležitá posila. Podle mě má na víc než na třetí ligu. Doufám, že takové výkony jako v přípravě bude podávat i v mistrovských utkáních. David Korčián měl výborné reference, ještě před odchodem z Holice patřil k nejlepším hráčům. Bohužel, zatím nepředvádí to, co jsme si představovali. Ale je vidět, že jak se sžívá se spoluhráči, tak se jeho výkony zlepšují.

Do HFK se vrátil i nejlepší střelec podzimní části Dominik Richter poté, co se neprobojoval do základního kádru Sigmy. Těší vás, že s ním můžete počítat i pro jaro?

Na podzim byl Dominik výborný, ale myslím si, že to nevydařené testování v Sigmě mu ublížilo. Zatím to není ten Dominik, který se mi tolik líbil v první půlce sezony. Je cítit, že je zklamaný. Ale věřím, že až začne soutěž, tak bude znovu hrát naplno.

Které za zápasů odehraných v zimní přípravě považujete za nejvydařenější?

Asi nejlepší zápasy jsme odehráli se silnějšími soupeři, třeba se Slováckem. Sice jsme prohráli, ale to jen kvůli takovým podivným, vymyšleným penaltám. Těší mě i výhra nad druholigovým Zlínem a pak také pomyslná generálka na třetí ligu, tedy remízový zápas s rezervou Zbrojovky Brno.

Máte jasnou představu o základní sestavě pro úvod jara?

My máme připravené varianty pro herní rozestavení 4-4-2 a 4-3-3. Ale nikdo u mě nemá dopředu dané, že bude hrát v základu, naopak jsem rád, že máme konkurenceschopné mužstvo. Kdo bude hrát špatně, půjde ze hřiště, protože na lavičce čekají další stejně dobří fotbalisté. Máme silný tým a věřím, že na jaře bude pořádně šlapat.

Jaký je váš cíl na jaro vzhledem k tomu, že na vedoucí Opavu momentálně ztrácíte třináct bodů?

Vím, že Opava je favoritem soutěže, podobně jako jím vloni bylo Znojmo. Na jaře hrajeme u nich, uvidíme, jak se nám to podaří zvládnout, ale do té doby pořád věřím, že se ten bodový rozdíl dá dohnat. Pokud se nám to nepodaří, pak je důležité udržet druhou příčku, to je rozhodně povinnost.