Mistr Evropy výborně rapuje a bourá

Mediálního zájmu si jednatřicetiletý Patrick Semlbauer užil dost. Nejdřív sláva z formule, pak opletačky s policií.

Stránky sportovních novin plnil nejprve jako čtyřnásobný mistr Evropy ve formuli. Později dobýval srdce fanynek coby objev Sony Music Bonton, u nichž vydal dvě raperská alba. Nejvíce se ale o tomto mladíkovi mluvilo v souvislosti s drogovou aférou, kterou média rozvířila po chybě v policejní tiskové zprávě.

Z Hýskova do formule

K formuli ho dostal otec, který sám aktivně jezdil motokros, sajdkáry i auta. V rodině se traduje, že když malého Patrika přivezli z porodnice, položil ho táta na kapotu nového auta a pokřtil je společně. Od třinácti závodil v motokárách. Po třech letech se stal mistrem republiky v motokáře, kterou mu otec koupil od Tomáše Engeho. „Byly to snad nejhezčí závody v životě, vzpomínám na ně úplně jinak, než na všechny pozdější šampionáty. Pak už bylo všechno jinak,“ říká Semlbauer.
Ve třinácti se poprvé posadil také do závodního auta při prvním mezinárodním šampionátu formule Ford. „Šel jsem rychle nahoru, hlavně kvůli tátovi, který se o mě staral a vedl mě. Sháněl peníze, pečoval o auto i o mě. Na konkurenceschopné auto jsme neměli, tak jsme vylepšovali ty levnější,“ vypráví mladík s benzínem v krvi. Při své první jízdě do vrchu v roce 1998, shodou okolností v Berouně, vyhrál svoji třídu. I díky tomu jezdil sedm let za českou reprezentaci. Vyhrál čtyři evropské tituly a titul vicemistra Rakouska. Cení si i dalších úspěchů. „Začalo to ale stát příliš peněz. Proto jsem už další smlouvu nepodepsal,“ říká Semlbauer.

Gramy nebo kilogramy

Svoji roli možná sehrál i překlep ve spisech policejní tiskové mluvčí, která ze sto gramů marihuany vyrobila rovných sto kilo. S těmi podle jejích záznamů měli českého reprezentanta zadržet policisté.
Zpráva okamžitě vyšla ve všech novinách. „Nejsem anděl, ale u soudu se naštěstí prokázalo, že nejsem žádný narkobaron a že se vlastně nijak neliším od svých vrstevníků. Logicky vzato, ani by to nešlo. Při závodech musíte pokaždé projít antidopingovým testem,“ komentuje minulost Semlbauer. Jeho otec tvrdí, že se měl věnovat motorům. „Částečně má pravdu. Kdybych nerapoval, nedostal bych se mezi lidi, kteří mě dostali do problémů. Jenže mám rap rád. Baví mě dodnes,“ podotýká Semlbauer.

Nahradil ho bratr

Štafetu závodníka převzal jeho bratr. Patrick se věnuje hlavně muzice a s bratrem má produkční agenturu. „Delší čas dělám kaskadéra, je to zajímavá změna. Vždycky jsem se snažil auto neničit a teď mi za to platí,“ říká Semlbauer.