Mistr světa vede Olymp

První hokejbalové lize vládne mužstvo Olympu Jindřichův Hradec. Po odehraných devíti kolech neztratilo ani bod a je v čele soutěže.

Loni se pětatřicetiletý gólman Jan Dounauschachtl radoval z titulu mistra světa. Letos v červnu mu nevyšla kandidatura do předsednictva Českomoravského hokejbalového svazu. Na začátku letošní sezony tedy přijal nabídku Olympu Jindřichův Hradec na místo trenéra. Pod jeho vedením hradečtí hokejbalisté devětkrát zvítězili a vedou prvoligovou tabulku.

Není brzy skončit úspěšnou kariéru v pětatřiceti letech?

Je, obzvlášť pro gólmana. Ale na jaře jsem byl už podruhé na operaci s kolenem. Mám ho tak zdevastované, že nejde hrát dál.

V porovnání s loňskem jsou letošní výsledky Olympu dost překvapivé. Čím to podle vás je? Když jsem míval volno, chodil jsem se na kluky dívat. Věděl jsem, že tým má svoji sílu. Jenom potřeboval trochu usměrnit a hra zase určitý systém.

Prozradíte zázračný recept na vítězství?

Snažil jsem se dát všemu řád a smysl. Pak už stačilo přidat trochu taktiky. Pokud ji budeme dodržovat, přinese nám to jen úspěchy. Navíc kluci začali v létě poctivě trénovat. A stále mají chuť v tom pokračovat.

Dřív snad chuť chyběla?

Připadalo mi, že některé hráče to nebaví a chybí jim šťáva. Kluci do toho dávají svoje peníze a obětují volný čas. Proto jsem je nechtěl peskovat a terorizovat.

Vyznáváte ofenzivní nebo defenzivní herní pojetí? Až do loňské sezony Olymp praktikoval spíš defenzivu. Proto vyhrával jen těsně nebo dost zápasů skončilo nerozhodně. Já jsem zastáncem útočné hry. Myslím, že proti extralize nejsou v soutěži tak kvalitní týmy. Pokud na soupeře vlítneme a budeme hrát agresivně, tak ho zaskočíme.

Když se daří, nechce se vám znovu naskočit do sestavy Olympu?

Ani ne. Zatím mě to ze střídačky baví. Nikdy jsem nechtěl být trenérem, spíš jsem toužil po tom stát se funkcionářem. Ale možná je to tím, že už jsem získal titul mistra republiky i světa.

Kdy skončí vaše úspěšná série bez prohry?

Doufám, že nikdy. I když stát se to může. Ale my se v základní části připravujeme na boje v play-off. Ani se neřídím pravidlem, že vítězná sestava se nemění. Dávám příležitost všem a jsem schopný ji změnit i za rozhodnutého stavu. Protože si chci vyzkoušet nové herní varianty, s hráči na různých postech. Abychom byli na nejdůležitější část sezony dokonale připravení.

To znamená, že letošním cílem je postup?

Do play-off? To určitě (se smíchem). Kluci mají jasný cíl. Chtěli by jednou první ligu vyhrát. Myslím, že letos tu šance je. Za pět let už možná nebude. Spousta kluků by si to zasloužila.

Extraligu byste si zahrát nechtěli?

V Hradci nejsou na extraligu podmínky. Hřiště nesplňuje zázemí, chybí peníze a hráči.

Proslýchá se, že příští rok to dokonce vypadá na konec hokejbalu v Jindřichově Hradci.

Bude záležet na penězích. Všechny dotace, které dostáváme od města, padnou na vysoký nájem za hřiště. A sponzoři se do hokejbalu nehrnou.