Mitas obuje traktory pneumatikami z pampelišek

Gumárenská společnost Mitas plánuje zkoušky první pneumatiky vyrobené ze zemědělských plodin. Kaučuk získaný z kazašské pampelišky doplní v gumárenské směsi používané pro výrobu zemědělských plášťů kaučuk z kaučukovníku. Firma chce vyrobit prototyp pneumatiky z pampeliškového kaučuku během příštího roku.

„Naše výzkumné oddělení intenzivně hledá nové způsoby, jak zdokonalit výrobky používáním nových přírodních surovin nebo jejich náhražek. Ve vývoji jdeme kupředu a řadíme se ke světovým producentům, kteří prověřují možnosti využití kaučuku z pampelišek k zajištění alternativního zdroje kaučuku pro výrobu pneumatik,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel Mitas Andrew Mabin.

Jiří Brejcha, vedoucí vývoje materiálů společnosti Mita k tomu dodal, že pěstování a kultivace pampelišek v Evropě sníží dopravní náklady a zkrátí přepravní trasy, což bude mít pozitivní vliv na životní prostředí.

Kultivace kazašské pampelišky jako zdroje přírodního kaučuku je jedním z inovativních způsobů, jak získávat kaučuk pro výrobu pneumatik. Mitas je jako člen projektu Drive4EU zodpovědný za testování vlastností kaučuku získaného z této rostliny. Cílem projektu je najít zdroj s podobnými, nebo lepšími vlastnostmi, než má surovina získaná z kaučukovníku.