Mládenecká ve Štítině: nic pro padavky

Na Štítině dodržují zvláštní tradici. Mládence křtí kvašeným kompotem a pilinami.

Před zraky celé vesnice stojí dva mladíci. Jen ve spodním prádle. Mazák v parádní uniformě hasiče nezná slitování: „Vztyk, dřepy, skákat, kliky,“ křičí povely. Ten, kdo se z dvojice letošních adeptů na štítinského mládence jen chvíli opozdí, dostává ránu trsem kopřiv. To nejhorší je však ještě čeká.

Křtili je břečkou

Pro mladíky je nachystána mučící vana, vystlaná kopřivami a míchačka plná odpudivě smradlavé břečky.
Skládá se ze shnilého ovoce, zkvašených kompotů a jiných odpudivých ingrediencí. Tu na ně postupně vyklopili. Teprve pak byli Robin Pacholek a Jan Vajda přijati do Cechu štítinských mládenců. „Docela mě natahovalo, když to na mě kydli. Rozcvička ale byla horší. Velitel Hanys si na nás obzvlášť smlsnul,“ přiznal Vajda.

Svátek všech mládenců slaví na Štítině u Opavy už 159 let a podle pamětníků má začátek v dobách, kdy se zrušila robota a hospodářům na statcích vypomáhali svobodní nádeníci. „Tenkrát panstvo lidem nabídlo sloužit čtyři mše svaté a to byl svátek. Čtvrtou mši si určili mládenci na pondělí, po posvícenecké neděli. Ta se slavila na svátek Máří Magdalény, patronky naší kaple,“ vysvětloval Václav Benda. Každá generace mládenců přidala k oslavám něco nového, takže vznikla již zažitá ceremonie. Dodrželi ji i minulý týden.

Po ranní mši jim hlavní mládenecký šéf zvaný „šebesta“ ustřihl kravaty na znamení svobody, v průvodu nesli svůj prapor i vlajku a zpívali hymnu, kterou složil místní skladatel Eduard Schiffauer, „Vždycky jsem dojatý, když ji slyším. I přes drobné chybičky se muzikanti snaží,“ pochvaloval si skladatel, když sledoval, jak mládenci v černých oblecích nasedají na kolotoč, aby absolvovali jízdu odvahy i dozadu.

Na koníku seděl i Koník

Divácky nejzajímavější je houpáni na historickém koníkovi. Toho už léta mládencům půjčuje za flašku mládencům rodina Vajdových. Houpou se pouze místní ústihodní ženáči, takže mezi prvními byl i místní starosta Štěpán Koník. „Musím ctít tradice, jen je upozorňuju, ať moc neblbnou a neshodí mě,“ přiznal starosta, když přidával mládencům do kasičky pětistovku. Zvedání dobře živených ženáčů nad hlavu je pro mládence zdrojem peněz na zaplacení výdajů celého dne. Jako bonus ženáči dostanou mládenecký guláš a pivo.