Mladíci kráčí ve stopách Kotalíka

Starší dorostenci českobudějovického Mountfieldu vedou tabulku ligy. Jejich juniorští kolegové se pokouší o posun do horní poloviny.

O nejvyšší příčky v hokejové extralize nebojují jenom dospělí hráči českobudějovického HC Mountfi eld kolem kanonýra Aleše Kotalíka. O své místo na slunci se perou také mladí hokejisté. Extraliga se hraje pod Černou věží jak v juniorské, tak i dorostenecké kategorii.

„Junioři jsou nyní v polovině tabulky. Jenže náš současný problém je marodka. Máme hodně zraněných hráčů, takže jsme k juniorům museli poslat mladší hráče, a to dva obránce ročníku 1994, dva stejně staré útočníky a dokonce dalšího útočníka ročníku 1995,“ nastiňuje potíže manažer českobudějovické hokejové mládeže Aleš Krátoška.

I když je podle Krátošky situace v týmu docela složitá, nechtějí se mladíci o extraligovou příslušnost strachovat jako v loňské sezoně. „Prostředek tabulky by současnému kádru odpovídal. Ale uvidíme, jak na tom budou hráči zdravotně. Při dnešním tříbodovém systému je extraliga hrozně rychlá,“ tvrdí Krátoška.

I když jsou výkony budějovických mladíků jako na houpačce, přesto vyčnívá jedno jméno. Osmnáctiletý Michal Švihálek nahrává a střílí branky, jako by s tím neměl nejmenší problém. Z dvaadvaceti odehraných zápasů už nasbíral osmadvacet kanadských bodů. To ho katapultovalo na mistrovství světa do dvaceti let, které se na přelomu roku odehraje v Kanadě.

„Od začátku sezony podává skvělé výkony. Už trénuje i s áčkem Mountfieldu a jednou si odseděl dospělý zápas na střídačce. Takže určitě si nominaci na mistrovství světa zaslouží. My mu samozřejmě budeme držet palce, protože pro Michala je to jednoznačně úspěch,“ podotýká vedoucí mladých hráčů.

Talentovaný hokejista se chce v Kanadě poprat o místo v základní sestavě. „Jsem za nabídnutou šanci moc rád. Také jsem rád za tréninky s áčkem. Věřím, že bych si jednou mohl zahrát celý zápas,“ naznačil mladý sportovec. Daleko lépe než juniorům se vede starším dorostencům. Ti vedou osmičlennou tabulku o čtyři body před druhými Bílými Tygry z Liberce.

„Na druhou stranu jsme teď nějaké zápasy prohráli. To je hlavně dané tím, že ti nejlepší dorostenci šli pomoct juniorce a my jsme museli starší stardorostenci dorost doplnit kluky z mladšího,“ vysvětluje manažer mladých hráčů.

Zatím je předčasné hovořit o velkém úspěchu staršího dorostu, i když tabulka by tomu odpovídala. „Může to tak na první pohled vypadat, to ano. Nevíme, jak na tom jsou týmy v ostatních skupinách. Náš tým sílu má, aby se pral o první příčku,“ dodává Krátoška.

Do uzávěrky vydání si starší dorostenci z posledních pěti utkání připsali na své konto jen jedinou výhru. Když na svém ledu porazili druhý Liberec 5:4.
Pozici lídra v tabulce si mladíčci vybojovali na začátku sezony, kdy deklasovali jednoho soupeře za druhým. Mezi jedenáctým a sedmnáctým kolem neprohráli ani jednou.