Mladou Boleslav zahřeje Jazzové jaro

Tradiční hudební cyklus přiveze Petera Lipu či Mackie Messer Band.

Zpěvák, skladatel a zřejmě nejvýznamnější osobnost slovenského jazzu Peter Lipa zamíří do Boleslavi v pondělí 12. dubna. Je na mezinárodním turné, posluchači tedy uslyší takřka totéž jako diváci v Polsku, Belgii či Itálii. Zatímco tam Lipa zpívá v angličtině, v Česku zůstane u slovenštiny.
„Zdá se mi, že si zdejší diváci rádi zavzpomínají na staré společné časy,“ řekl Lipa. Kromě směsi původních a převzatých písní ze všech jeho nahrávek představí i čtyři nové songy z připravovaného alba.

Kratochvíl na začátek

Jazzové jaro pak bude pokračovat koncertem turnovského Mackie Messer Bandu a Pavla Smetáčka & Traditional Jazz Studia z Prahy. Letos organizátoři na tradiční cyklus jazzové hudby pozvali zejména výrazné osobnosti žánru. Jaro už zahájilo vystoupení Jazz H Factoru Františka Kozderky a Jazz Q Martina Kratochvíla (na snímku).
„Byl to výkon hodný první ligy. Jen mě trochu mrzí, že nepřišlo víc lidí. I proto chystáme na příští rok vzdělávací koncert,“ řekl ředitel pořádající společnosti Kultura města Pavel Filip. Podle něj je třeba naučit diváky poslouchat jazz. Připraví proto vystoupení, které nejen hudebně, ale i slovním doprovodem pomůže mládeži nahlédnout do světa jazzové muziky.
„Ve školách se jí mnoho pozornosti nevěnuje. Je to škoda, protože český jazz patří k evropské elitě,“ dodal Filip.