Mléko od krávy. Z budky v Heřmanicích

K prvnímu automatu v Ostravě na čerstvé mléko se sjíždějí lidé z celého města.

Majitel obchodu s potravinami v Heřmanicích Miroslav Dudek stojí před svým obchodem. „Půl roku jsem vyřizoval všechna potvrzení,“ ukazuje na automat na mléko, první ve městě. Miroslav Dudek je průkopníkem. Na automat si půjčil milion korun a dofá, že se mu peníze vrátí. Navíc chce svoji síť ještě rozšířit. Automaty by rád postavil do Poruby a do Hrabůvky. Automat stojí v Heřmanicích třetí týden a zejména během víkendu je u něj rušno. Vytočí se až 400 litrů mléka. „Lidi jsou nadšení, ale automat by chtěli hned u baráku. Kdyby stál sto tisíc, tak by to možná šlo,“ konstatuje Dudek. Litr mléka stojí patnáct korun, automat vydává i prázdné láhve, litrovou za deset korun. Každý si však může přinést svoji.

Televize? Pomluvy

U automatu se střídají zákazníci. Tři litry bere zkušeně Radek Fic z nedalekého Muglinova. „Chodím jsem praktiky denně. Děcka to všechno vypijou. Mléko je mnohem lepší než z krabic,“ pochvaluje si Fic. Starší žena prosí Dudka o instruktáž s automatem. „Jsem úplně blbá na automaty. Nekoupím si ani jízdenku,“ směje se. Se třemi lahvemi v košíku přijíždí Josef Blahut z Vřesiny. „Moc se mi to líbí. Dříve jsem jezdil pro čerstvé mléko až do Komorní Lhotky,“ svěřuje se Blahut. Varovaní ministerstva zdravotnictví a hygieny, že „živé“mléko může působit i problémy, oslovení zákazníci odmítají. „To jenom pomlouvají v televizi. Asi by byli raději, aby se mléko zase vylévalo někam na pole,“ mává Blahut rukou. Kvalitu mléka pravidelně kontroluje veterinární správa. Hlavní hygienik Michael Vít ale doporučil „živé“ mléko převařovat. „Lidi nepřevařují a nikdo si zatím nestěžoval,“ konstatuje jednoznačně Dudek.

Centrum? Ani ne

Manželka Miroslava Dudka Irena Dudková vysvětluje, proč automat nechtějí postavit někam do centra města. „Bez placení není kde zaparkovat, o víkendu je to tam úplně mrtvé a večer se lidi bojí,“ míní Dudková. Pro čerstvé mléko jezdí Dudek do kravína v Darkovičkách. „To víte, že jsme rádi. Lidé můžou pít taky něco jiného než bílou vodu doplněnou bůhví čím,“ říká jednatel podniku Agrozet Darkovičky Alois Fichna. Podnik má sedmdesát dojnic, takže mléka je, alespoň prozatím, dost.