MMR: Na stavby nájemních bytů 300 milionů korun

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vypíše letos na jaře novou nabídku pro stavitele nájemních bytů, kteří by mohli na své projekty čerpat úvěry s nízkým úrokem. Celkem na půjčky uvolní 300 milionů korun. „Uvidíme, jaký bude zájem - pokud bude vyšší, začneme jednat s ministerstvem financí o zvýšení limitu tak, abychom mohli případně vypsat další výzvu,“ uvedl náměstek ministra Miroslav Kalous.

Podpora výstavby nájemního bydlení tvoří pilíř nové státní politiky bydlení, kterou loni schválila vláda. Nové činžovní bydlení má být hlavně pro sociálně ohrožené skupiny, jako jsou například senioři. „Česká republika nemá kapacitu na masivní výstavbu nájemních bytů. Jestli si developeři myslí, že tu budou stavět sídliště s nájemními domy, tak je to fikce,“ poznamenal Kalous.

Nájemní bydlení pro stavitele stále lákadlo nepředstavuje, nové činžovní byty soukromý sektor téměř nestaví. „Výstavba nájemního bydlení je dlouhodobou investicí, která se může vracet 20, 30 i 40 let, a to není nic pro developery,“ řekl generální ředitel developerské společnosti Trigema Marcel Soural. „Aby se to změnilo, musí stát nejdřív vytvořit lepší daňové a legislativní podmínky,“ dodal.

Stát začal s podporovou výstavby nájemních bytů v roce 2011. V pilotní výzvě na to vyhradil 120 milionů korun. Nakonec poskytl jediný úvěr za deset milionů, přestože investoři celkem žádali 470 milionů korun. Žadatelé většinou nesplnili podmínky soutěže nebo jim výběrová komise vrátila projekty k dopracování.