Mobilům s Windows se v Evropě daří, zájem vylétl skoro na dvojnásobek

Windows Phone 8

Windows Phone 8 Zdroj: mobilmania.cz

Mobilním telefonům s operačním systémem Windows se v létě nebývale dařilo. Na hlavních evropských trzích si operační systém od Microsoftu ukrojil skoro desetinu trhu. Podle výzkumné společnosti Kantar pomohla platformě hlavně poptávka po levnějších chytrých mobilech finské Nokie.

Podíl Windows na trhu operačních systémů smartphonů se v pěti největších západoevropských zemích zvýšil za tři měsíce do konce srpna na 9,2 procenta z 5,1 procenta o rok dříve. Byl to nejrychlejší růst ze všech velkých hráčů. V Německu se Windows s 8,8 procenta dostaly těsně pod podíl systému iOS pro telefony iPhone od společnosti Apple. Ve Francii dosáhl 10,8 procenta a v Británii 12 procent, což bylo poprvé, kdy Windows překročily na některých hlavních trzích desetiprocentní hranici.

Dominantním systémem zůstává Android od společnosti Google, jehož podíl v Evropě vzrostl o 1,3 bodu na 70,1 procenta. Podíl iOS stoupl o dva procentní body na 16,1 procenta. V USA naopak podíl Androidu klesl o více než pět procent, zatímco zhruba stejně narostl podíl iOS. Windows na americkém trhu posílily o 0,4 bodu na tři procenta.

„Poslední vlnu růstu Windows žene expanze Nokie do dolního a středního segmentu trhu pomocí telefonů Lumia 520 a 620,“ uvedl analytik firmy Kantar Dominic Sunnebo. Podle něj si tyto modely oblíbily věkové skupiny 16-24 let a 35-49 let. „To jsou dvě klíčové skupiny, které vyhledávají dobrý poměr mezi cenou a funkčností,“ uvedl Sunnebo. Mobilní divizi finské Nokie, která vsadila na Windows, na začátku září koupil právě Microsoft.

Pokračuje propad operačního systému pro telefony kanadské firmy BlackBerry. Na evropských trzích jeho podíl klesl o 3,4 procentního bodu na 2,4 procenta.

Na českém trhu má operační systém Windows Phone ještě silnější postavení než ve zbytku Evropy. Jedničkou je sice celosvětově nejpopulárnější Android, Windows ale ve druhé čtvrtletí s 13,7 procenta obsadily druhou příčku, že které odsunuly iOS od Applu.