Morality z taxíku

Taxi Teherán

Taxi Teherán Zdroj: Film Europe

Íránský zakázaný režisér natočil filmovou mozaiku tak, jak mu okolnosti dovolily.

V den zahájení nového ročníku Berlinale dorazil do českých kin snímek, který prestižní filmový festival loni vyhrál. Jeho vítězství tehdy nebylo velkým překvapením, Taxi Teherán natočil zakázaný íránský tvůrce Džafar Panahí, kterého Berlinale podporuje a dlouhodobě protestuje proti jeho odsouzení za protirežimní propagandu. K tomu tragikomedie, v níž sám Panahí jezdí taxíkem po íránské metropoli, je opravdu dobrý film.

Panahí ve svém třetím celovečerním počinu natočeném poté, co mu režim zakázal režírovat, vyšel poprvé z domu a přešel od symbolismu a deprese muže, který v izolaci ztrácí rozum, k hořké absurdní politické satiře. Řidič Panahí, který si nedovolí točit mimo svůj taxík, nabírá různé cestující a s nimi debatuju o různých problémech. Začíná u závažné diskuze o trestu smrti, pokračuje humornějším setkáním se svým fanouškem, který prodává pirátská DVD, včetně těch s filmy od Panahího. Nejvýraznější etudu předvede režisérova desetiletá upovídaná neteř. Ta má natočit v rámci školního cvičení krátký film, a stěžuje si na množství omezení, která mají zaručit, že výsledkem nebude režimem neoblíbený „odporný realismus“.

Pokrytectví moci, život ve lži, lidové obcházení zákazů, utlačování menšin a především nedostatek svobody projevu a cenzura – to jsou hlavní témata této mozaiky společenské morálky z teheránského taxíku. Panahí, představený nikoli jako mučedník, ale jako tichý, skromný, milý muž, na stav své země pohlíží s hořkým smutkem, podává ho ale jako absurdní divadlo, srozumitelné, zábavné i pronikavé.

Z bezpečnostních důvodů zůstává jeho štáb anonymní a film jasně neříká, kolik z jeho dialogů je napsaných a kolik improvizovaných, kolik pasažérů z ulice a kolik amatérských herců. Vše se tváří jako dokumentární záznam, ale jeho epizodický obsah zní příliš promyšleně na to, aby nebyl připravený. Jedna z postav v něm i přímo skládá poctu „lidem filmu“, tedy celé komunitě, která Panahího podporuje. Tento inteligentní humanistický snímek vás přiměje, abyste se k nim přidali.

Taxi Teherán
(tragikomedie, Írán 2015, 82 minut)
Scénář a režie: Džafar Panahí
Hrají: Džafar Panahí a další
Hodnocení: 80 %