Moravskoslezskou stavbou roku se stalo bezpečnostní centrum

Nejvyšší ocenění Grand Prix v pátém ročníku soutěže Stavba Moravskoslezského kraje 2010 získalo Integrované bezpečnostní centrum v Ostravě, ve kterém sídlí společně hasiči, záchranáři a policisté. Sdělila to mluvčí krajského úřadu v Ostravě Šárka Vlčková.

„Stavba je svou funkcí naprosto ojedinělá u nás i ve světě. Integrace všech bezpečnostních složek záchranného systému do jednoho místa a jeho technologická podpora je možná jen díky něčemu, co je z říše high-tech a snů současně,“ uvedl předseda odborné poroty Milan Balabán. Po stavbařské stránce se podle něho podařilo autorům odstranit „kaz“ na tváři města, když využili nikdy nezkolaudovaný skelet bývalé budovy METY. Objekt s nápaditým vnějším architektonickým výrazem navíc dotvořili pro svažující se profil staveniště. Přestavba budovy pro záchranné složky stála 700 milionů korun. Soutěž byla rozdělena celkem do pěti kategorií. V kategorii stavby občanské vybavenosti získala ocenění rekonstrukce Regionální knihovny v Karviné. Nejlepším bytovým domem letos vyhlásili Dům s pečovatelskou službou v Ostravě-Porubě, mezi rodinnými domy se na první příčce umístil RD Brušperk.

Hlavní cenu v kategorii průmyslové stavby získala budova společnosti IVAX PHARMACEUTICALS-TEVA v Opavě. Silnice I/56 Ostrava-prodloužená Místecká I. stavba obsadila nejvyšší příčku v kategorii Dopravních staveb. Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase navíc získala rekonstrukce radioterapeutické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Odborná porota udělila také cenu za urbanismus, a to bytovému domu v samotném centru Ostravy s názvem Ostravská brána a cenu za životní prostředí získala revitalizace lesoparku v Třinci. Speciálním oceněním je také cena laické veřejnosti, ve které lidé hlasovali v anketě na internetu a pro rok 2010 zvolili Sportovní areál Frýdecká v Českém Těšíně. Loni nejvyšší ocenění získal polyfunkční dům v Ostravě-Vítkovicích.