Mrtví psi, ukradení medvědi a vraždy

Pět mrtvých psů

Pět mrtvých psů Zdroj: ct

Na obrazovky se vracejí hrdinové olomoucké kriminálky vedení majorkou Marií Výrovou v podání Kláry Melíškové. Režie se znovu ujal Jan Hřebejk.

Nutno poznamenat předem, že asi vůbec nejzajímavější na nové kriminální minisérii České televize Pět mrtvých psů je distribuční politika veřejnoprávní stanice. Ta loni uvedla první případ navýsost sympatického policejního týmu, v němž vedle Kláry Melíškové excelovali například Miroslav Krobot nebo Tereza Voříšková. Po necelém roce od Případu pro exorcistu se na obrazovky vrátil tým v minisérii Modré stíny a divák by čekal, že na další volné pokračování bude čekat zase rok, jak bývá ve světě obvyklé. Namísto toho jsou detektivové zpět již nyní a znovu řeší zapeklitý případ.

Na počátku složitého spletence vražd stojí pětice mrtvých psů, které náhodou objeví hajný při obchůzce lesa, a trojice ukradených živých medvědů, kteří zmizí z olomoucké zoo. A samozřejmě na sebe nenechají dlouho čekat ani vraždy nepohodlných svědků.

Příběh znovu vychází z předlohy Michala Sýkory, který olomoucký detektivní tým vytvořil, a jeho příběh pro televizi adaptoval opět Petr Jarchovský. Právě dialogy však jsou tentokrát velkým problémem minisérie, protože často jsou tak plytké, že jim ani skvělí herci nedokážou vdechnout život. Zvlášť patrné to je u Krobota, který svůj herecký minimalismus dostal na nejvyšší myslitelnou úroveň.

Režie se stejně jako v Případu pro exorcistu ujal Jan Hřebejk. Na rozdíl od Viktora Tauše a jeho Modrých stínů, které byly tak výrazné, až je slabší diváci považovali za technicky špatné, je Hřebejk daleko normálnější. Objektivně snímá dění, nesnaží se příliš tlačit na pilu a pozvolna vypráví zašmodrchanou detektivku. O to více se vyjeví past, do níž se Pět mrtvých psů chytilo. Případ se až příliš jasně točí kolem skupiny podezřelých a úplné vyšetření není vůbec šokující, jak by u poctivé detektivky mělo být. Stejně tak opakování motivu zkorumpované policie se již poněkud vyčerpává.

Oproti opravdu pozoruhodným Modrým stínům je Pět mrtvých psů krokem zpět. Přesto fandy televizních detektivek překvapivě brzký návrat sympatických detektivů nejspíš ukojí. Reálná konkurence v Česku totiž není.

Pět mrtvých psů
(detektivní, Česká republika, tři epizody)
Režie: Jan Hřebejk
Hrají: Klára Melíšková, Miroslav Krobot, Stanislav Majer, Tereza Voříšková
Vysílá: Česká televize
Hodnocení: 60 %