Muskova ponorka by nebyla praktická, myslí si thajští záchranáři. Vizionář svůj vynález brání

Šéf firmy SpaceX Elon Musk

Šéf firmy SpaceX Elon Musk Zdroj: Foto Instagram

Elon Musk.
Elon Musk.
3
Fotogalerie

Thajští fotbalisté jsou již zachráněni, a to i bez přispění známého miliardáře Elona Muska, který navrhoval, že by k vysvobození chlapců z jeskyně mohla přispět miniponorka. Přestože jeden z hlavních záchranářů o Muskově nápadu řekl, že je ponorka sice technologicky vyspělá, leč nepraktická, vizionář a majitel společnosti SpaceX věří, že by „dětská ponorka“ mohla najít využití v budoucnu.

Podle Muska a inženýrů ze SpaceX, kteří ponorku postavili, nově zkonstruovaný stroj naprosto vyhovoval podmínkám a byl by schopný misi úspěšné provést. K tomu Musk na Twitter přidal také obrázek e-mailové konverzace s britským potápěčem, který byl na místě záchrany a který Muska v jeho plánu podporoval.

Na zkonstruování a testování hliníkové záchranné tuby ve tvaru miniponorky Musk se svým týmem ze SpaceX pracoval celý víkend, píše agentura Bloomberg. Tuba nakonec měří zhruba 1,7 metru na délku a 0,4 metru v průměru. Nepropustná ponorka má v přední části upravený kuželovitý nos, který chrání proti nárazu hornin a zároveň snižuje tlak vody, popsal Musk.

Testování probíhalo v bazénu střední školy zhruba 20 mil od centrály SpaceX v Los Angeles. Videa, která Musk sdílel na Twitteru ukazují, jak potápěči manévrují s ponorkou v uměle vytvořeném úzkém prostoru bazénu nebo jak inženýři vytahují ponorku z vody a úspěšně z ní vyprošťují „dobrovolníka“.

Před hliníkovou tubou Musk navrhoval použití také nafukovací tuby nebo vzduchového saku. Musk po záchraně chlapců pogratuloval úspěšnému záchrannému týmu a uvedl, že ponorka je připravena, když bude kdykoliv potřeba. Zároveň prozradil, že by se nový stroj mohl uplatnit i ve vesmíru.

Ze zatopené jeskyně v Thajsku se včera záchranářům podařilo vysvobodit všech 12 chlapců i jejich fotbalového trenéra, kteří tam uvázli před více než dvěma týdny. Venku z jeskyně už je také trojice vojenských potápěčů ze zvláštních jednotek a lékař, kteří o chlapce v jeskyni od jejich nalezení 2. července pečovali. "Dokázali jsme něco, co nikdo nepokládal za možné," řekl šéf krizové skupiny Narongsak Osottanakón, kterého citovala agentura AP.

Čtyři mladí sportovci byli zachráněni v neděli, další čtveřice byla z jeskynního komplexu evakuována v pondělí a poslední pětici dostal tým potápěčů ven v úterý.

Sportovci ve věku mezi 11 a 16 roky s 25letým trenérem zůstali v jeskyni uvězněni 23. června. V podzemí je uzavřela stoupající voda, kvůli které ustupovali stále hlouběji do jeskyně. Záchranáři fotbalisty nakonec objevili 2. července na vyvýšené plošině čtyři kilometry od ústí jeskyně. Od té doby je zásobovali potravinami a připravovali evakuaci.

Záchranná operace byla velmi náročná. Po odčerpání velkého množství vody z jeskyně byly některé úseky cesty ven schůdné pěšky, část trasy musely ale děti zvládnout pod vodou a musely proplout velmi úzkými tunely. Někteří z hochů přitom neumějí plavat.