Musk zabodoval v Chicagu. Jeho firma postaví rychlodráhu na letiště, i když je v oboru nová

S tímto strojem Boring Company razí tunely

S tímto strojem Boring Company razí tunely Zdroj: Boring Company

Elon Musk a Tesla Model S
Elon Musk
Elon Musk (zakladatel PayPalu, Tesla Motors, SpaceX, otec futuristické dopravy Hyperloop)
4
Fotogalerie

The Boring Company vzdor svému názvu nešetří ambiciózními projekty. Po plánech na svedení dopravy v Los Angeles do sítě tunelů se společnost Elona Muska chystá ujmout řešení obslužnosti letiště v Chicagu. Firma vyhrála výběrové řízení na stavbu podzemní rychlodráhy na tamní letiště O'Hare. Zakázku získala i přes to, že zatím není zcela jasné, jak bude celý projekt vypadat. O konkrétní podobě rychlodráhy bude firma a vedení města ještě jednat. Jasno by mohlo být za rok. 

Jak bude nakonec rychlodráha vypadat, dosud není jisté. Přímo o hyperloop, jeden z nejznámějších Muskových projektů, se ovšem jednat nemá. Podnikatel se na Twitteru zamýšlel nad tím, zda využije klasické koleje, nebo vsadí na zvláštní elektrické podklady.

V zadání projektu ale stojí, že vlak musí být schopen cestující dopravit z centra na letiště do dvaceti minut. Jízdné navíc nesmí vyjít dráže než obdobná cesta taxíkem. V současnosti cesta vlakem zabere minimálně dvojnásobek uvedeného času. I přes popsané limity a nároky ze strany města nebude projekt financován z veřejných zdrojů. Server The Verge uvedl, že celý projekt vyjde na o něco méně než miliardu dolarů. Muskova společnost si naopak může nechat veškeré zisky.

The Boring Company, kterou Musk v poslední době proslavil rovněž prodejem údajně neškodných plamenometů, ve výběrovém řízení porazila konsorcium firem, jež za sebou na rozdíl od ní již mají řadu realizovaných staveb.

Například firma Mott MacDonald projektovala terminál na londýnském letišti Heathrow, připomíná Bloomberg

Muskova rok a půl fungující společnost naopak nevykazuje mnoho úspěchů, kterými by se mohla pochlubit. Kromě zmíněných plamenometů má ještě testovací tunel na předměstí Los Angeles, nepostrádá však futuristické nápady na dopravní řešení.

Projekt je pro Muskovy společnosti důležitý i pro získání důvěryhodnosti. "Elon Musk hledá příležitost, aby ukázal, že jeho technologie fungují.  Chicago pro něj prostírá červený koberec," řekl Bloombergu ředitel institutu pro metropolitní rozvoj DePaulovy univerzity v Chicagu Joe Schwieterman.