Muzeum láká na poklady z bronzu

Bronzové ozdoby a nástroje, unikátní dřevěné rádlo i fotky z nalezišť archeologů uvidí lidé ve Slezském zemském muzeu.

Když loni archeologové našli v areálu opavského pivovaru dřevěné rádlo, okamžitě věděli, že jde o unikát. Testy to potvrdily a z Opavy se stalo naleziště evropského významu. Podobných nálezů je v Evropě velmi málo a ten opavský je mezi nimi jeden z nejstarších. Lidé teď rádlo uvidí spolu s prsteny, srpy, sekerkami a dalšími nálezy z doby bronzové na výstavě Bronzové poklady ve Slezském zemském muzeu.

Bohům i obchodníkům

„Výstava ukazuje unikátní soubor předmětů z doby bronzové a halštatské, které naši předkové ukládali do země blízko sídlišť, obchodních stezek nebo vodních zdrojů,“ říká mluvčí muzea Lada Truparová.Pravěcí lidé poklady ukrývali především z rituálních důvodů jako oběti bohům, některá skladiště však zřejmě sloužila i obchodníkům.
Návštěvníci muzea si prohlédnou nálezy z Kotouče u Štramberka, poklad nalezený v Mankovicích při těžbě štěrku pro stavbu železnice i předměty z Ludéřova a Nákla na Olomoucku či z Opavy-Kateřinek. Uvidí jehlice, kroužky, spony, bronzový řetěz s přívěsky i meč, sekeromlaty či srpy, fotky z nalezišť a model hradiska.