Muži si sebevraždu málokdy rozmyslí

Když se muž z Frýdecko-Místecka rozhodne zabít, tak to většinou udělá. Ženy si často nechají sebevraždu rozmluvit.

Jan Syslo pracuje u policie už deset let a během té doby se setkal se spoustou sebevrahů. Desítkám z nich jejich úmysl rozmluvil. Jen letos zachránil před dobrovolnou smrtí tři ženy.
„V jednom případě žena nechala dopis na rozloučenou doma, kde bydlela s kamarádkou. Několikrát jsem ženě volal, než telefon zvedla. Snažil jsem se ji hlavně poslouchat. Měla problémy s penězi. Vysvětloval jsem jí, že je vždycky nějaká cesta,“ přibližuje třicetiminutový telefonát s dobrým koncem kriminalista Jan Syslo.
Taky další dva případy dopadly dobře. „Sebevraždu jsem rozmlouval matce, která přišla o dceru. Žena se chtěla otrávit prášky na hřbitově u hrobu dcery. Třetí případ měl nejhorší scénář. Chtěla se zabít matka a vzala s sebou i dvě děti,“ vzpomíná Syslo, který u kriminálky pracuje deset let. „Za ty roky jsem měl na telefonu desítky žen,“ říká Syslo.
Statistiky policie ukazují, že sebevraždy páchají především muži. Letos se na Frýdecko-Místecku zabilo sedmadvacet lidí a jen ve dvou případech šlo o ženy.
„Ženám velmi často dokážeme sebevraždu rozmluvit. U mužů je to jinak. Pokud se rozhodnou zabít se, málokdy je od toho něco odradí,“ říká mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

oslední případ

Jako o raritě proto mluví o posledním případu, kdy si oběšení nechal rozmluvit mladý muž. „Asi dvacetiletý kluk se chtěl zabít ve frýdeckém lese. Začali jsme mu volat. Když telefon zvedl, zjišťovali jsme, kde je. Nechtěl to říct. Zmínil pouze, že má nějakého známého u policie. To byla první stopa. V
telefonu byla navíc slyšet auta, takže stál blízko silnice. Během hodiny jsme ho vypátrali,“ přibližuje
Žurovec.

ít

Pokus o sebevraždu má za sebou i čtyřiadvacetiletá žena z Frýdecko-Místecka. „Byla jsem ve špatné rodinné situaci. Nakonec jsem to neudělala a jsem ráda. Tolik dobrého by mi uteklo,“ svěřuje se mladá žena.
Psycholožka Radmila Onderková vidí problém už v přemýšlení o smrti. „Pokud se ty myšlenky rojí nebo člověk přemýšlí, jak by se zabil, tak by měl vyhledat pomoc. Důvody jsou u každého jiné. Prostě ztratí spojení s vnitřní sílou,“ říká Onderková.

sebevražd

• Letos si vzalo život během prvních deseti měsíců pětadvacet mužů. Ženy se zabily dvě.
• Loni se za stejnou dobu zabilo jedenadvacet mužů a tři ženy.
• Nejčastěji si berou život mladí lidé do šestadvaceti let a nemocní lidé nad šedesát let.
• Muži volí k sebevraždě ve většině případů provaz, ženy prášky.
• Sebevraždu lidé páchají hlavně doma.