Můžu se ještě hodně posunout

Česká oštěpařská naděje Petr Frydrych má za sebou nevydařený rok. Z olympiády chce ale přivézt medaili.

Kromě rekordmana Jana Železného nehodil nikdo z Čechů oštěpem dál než klatovský rodák Petr Frydrych. Přesto svým výkonem 88,23 metru zůstává za Železným víc než deset metrů.

Hod svého současného trenéra z roku 1996, který měřil 98 metrů a 48 centimetrů, označuje Frydrych za těžko pochopitelný i pro laika, neboť za patnáct let se mu nikdo z oštěpařů nedokázal přiblížit ani na pět metrů. Druhý oštěpař historie Fin Parviainen má rekord 93,09 metru.

„Mně a stejně starému Němci Matthiasi De Zordovi chybí ještě sedm let do věku, kdy Železný rekord překonal. Věřím, že se můžeme ještě hodně posouvat. Ale v souvislosti se světovým rekordem a konkrétním útokem na Železného výkon se zatím asi hovořit nedá o nikom,“ říká Frydrych.

Tréninky na Kanárech

Uplynulý rok 2011 však hodnotí negativně. Dlouhodobé potíže se zády v přípravě se přenesly i do několika závodů. I přesto dokázal překonat hranici pětaosmdesáti metrů. Frydrych už tradičně trávil spolu s dalšími českými atlety jedny z posledních dnů roku na soustředění na Kanárských ostrovech. Podle něj je to pro atleta na prosinec ideální volba. Trénink je tam hodně pestrý, hraje se tenis, badminton, volejbal, fotbal, jezdí se na kole, na kajaku i na bruslích.

Až od ledna se pak trénink specializuje. Tentokrát se u mnoha atletů na Kanárech objevily větší či menší bolístky, tím pádem musela výprava předčasně odjet. Až tam klatovský oštěpař Frydrych zůstal sám jako poslední trénující mohykán.

Svátky s rodinou

Navzdory tréninku měl i dostatek času strávit sváteční dny se svými blízkými. „Téměř celý rok jsem pryč, takže svátky jsou pro mě krásná doba, kterou mohu strávit s rodinou a přáteli. Na Vánoce jsme byli celá rodina pohromadě a stále se rozrůstáme. Pak jsem strávil čtyři krásné dny s přítelkyní na horách a silvestra jsme oslavili už tradičně s přáteli z Klatov, Nýrska a Dešenic. Vždy někde na pomezí Šumavy,“ popisuje klatovský rodák.

Do olympijského roku 2012 se Petr Frydrych dívá s velkými nadějemi a prohlašuje, že jeho cílem je přivézt z Londýna medaili. Na speciální trénink v roce konání her nevěří, protože je podle něj nebezpečné měnit zajeté koleje před tak důležitou akcí. I při jeho zdravotních problémech je stále na čem stavět, spolupracuje s fyzioterapeuty a nově zapojil do přípravy i sportovní psycholožku.

PETR FRYDRYCH

* narodil se 17. ledna 1988 v Klatovech
* oštěpař závodí za Duklu Praha
* mezi největší úspěchy patří stříbrná medaile z mistrovství Evropy do 22 let z roku 2009 a desáté místo ve finále mistrovství světa v Berlíně 2009