Na bedně? Tam je na vás vidět

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer je patriot a milující otec.Vánoce s r odinou si však užije pouze jeden den.

Plzeň Stejně jako na začátku minulé sezony dostal Lukáš Bauer zánět průdušek, takže první závod Světového poháru musel vynechat. V tom druhém ve finském Kusamu obsadil, také stejně jako vloni, deváté místo.

„Byl to boj. Na trati trápení vždycky přijde, ale když jste v pohodě, dostihne vás to pár kilometrů před koncem. Ve Finsku jsem se trápil od prvních metrů,“ nerad vzpomíná česká jednička v běhu na lyžích. Další závod v Davosu už byl o něčem jiném. Lukáš byl poprvé v sezoně na stupních vítězů, když skončil třetí. V jednotlivých okruzích závodu zajel sedmnáctou, sedmou, čtvrtou a třetí pozici, v závěru udolal znaveného Švéda Hellnera.

První skončil Nor Northug, který se v distančním závodě v Davosu dostal poprvé na stupně vítězů. A jasně předčil obávaného Francouze Manificanta.

„Chtěl jsem si hlídat techniku a nebláznit. Pošetřit síly. Rozhodovaly poslední dvě kola ze čtyř. Zápasíte tady s tratí i nadmořskou výškou okolo 1500 metrů, síly rychle docházejí. Každopádně je to velmi milé překvapení, očekával jsem, že doběhnu okolo desátého místa. Třetí je výborné. Naplňuje mě to optimismem, vše jde plus minus podle plánu. Je vidět, že jsme dobře připraveni celé družstvo. Na mém výkonu se podepsaly také výborně připravené lyže, děkuji servisu,“ upozorňuje Bauer.

Když se ho zeptáte, který ze svých úspěchů staví nejvýš, překvapivě odpoví, že je to bronzová medaile z mužské štafety v olympijském Vancouveru v loňském roce.

„Chci, aby se z úspěchu radovali všichni, v individuálních závodech to každému vyjít nemůže. Tahle štafeta byla z kategorie snů,“ vysvětluje Bauer.

Rozchod s trenérem

Po devatenácti letech se rozešel se svým osobním trenérem Martinem Petráskem a na sezonu se připravoval v Německu, v nedalekém Oberwisenthalu. Lukáš Bauer je však český patriot.

Velice se těší na závod Světového poháru, který se pojede v Novém Městě na Moravě v polovině února příštího roku a tvrdí, že je tam nejlepší atmosféra ze všech závodů v Evropě.

Vánoce nyní miluje hlavně kvůli svým dětem, Matyášovi a Anetě. Bude je trávit právě s nimi a těší se na okamžik, kdy se budou rozbalovat dárky a on uvidí světlo v dětských očích.

Na Štěpána ho potom čeká exhibiční závod v centru Karlových Varů a den na to odjíždí na seriál Tour de Ski.

„Chtěl bych být zase do třetího místa a stejně tak i ve Světovém poháru. Na bedně je na vás totiž vidět,“ uzavírá český král bílé stopy.