Na Brněnské přehradě budou letos ohňostrůjci soutěžit poosmnácté

Ohňostrojné finále Starobrno-Ignis Brunensis nad hradem Špilberk v roce 2012

Ohňostrojné finále Starobrno-Ignis Brunensis nad hradem Špilberk v roce 2012 Zdroj: Profimedia.cz

Na Brněnské přehradě se letos již poosmnácté uskuteční přehlídka soutěžních ohňostrojů Ignis Brunensis, která je součástí měsíčního festivalu zábavy Brno - město uprostřed Evropy.

Festival na různých místech města začíná už v sobotu a končí v neděli 21. června. První akcí bude na náměstí Svobody sraz historických automobilů před závodem veteránů, řekl na tiskové konferenci Ondřej Morávek z pořádající agentury.

Soutěžní ohňostroje, na které každoročně k přehradě vyrážejí desetitisíce lidí, budou letos čtyři, začínají ve 22:30. Soutěž zahájí 6. června Češi z Flash Barrandov SFX, následovat budou Slovinci, Italové a poslední budou 17. června Francouzi. Jako každý rok bude první a poslední nesoutěžní ohňostroj na Špilberku. „První budou 28. května čeští ohňostrůjci Theatrum Pyroboli,“ řekl Morávek.

Ohňostrojné finále Starobrno-Ignis Brunensis nad hradem Špilberk v roce 2012Ohňostrojné finále Starobrno-Ignis Brunensis nad hradem Špilberk v roce 2012 | Profimedia.cz

Festival nabízí každoročně podobné akce, ať už je to na různých místech dětský den, programy v zoologické zahradě či produkce vážné i populární hudby. Během posledního víkendu nebude chybět ani dopravní nostalgie. Z Brna budou vyrážet parní vlaky a v Brně budou jezdit historické tramvaje, trolejbusy a autobusy. Dopravní podnik také nachystal den otevřených dveří v trolejbusové a autobusové vozovně Slatina. „Ukážeme lidem historická i současná vozidla a techniku, ukážeme plnění autobusů zemním plynem,“ popsala mluvčí Linda Hailichová.

Novinkou je letos Májová přehlídka moravských vín - Vínománie. U Měnínské brány budou od 28. do 30. května stánky s vínem až do 22:00 a bude zde hrát cimbálová muzika.