Na bruslích až na Lapák

Vyznavači kolečkových bruslí dostanou novou trať

Nejoblíbenější in-line dráhu v Česku město ještě letos prodlouží. Z oválu na Sletišti dojedou nejen bruslaři, ale také cyklisté, nově až na Lapák.
„Pro turistickou cyklo/in-line trasu využijeme stávající lesní cesty od aquaparku až k restauraci LaPark,“ informoval jako první týdeník Sedmička mluvčí magistrátu Vilém Frček.
Bruslaři se na trasu dostanou buď přejetím in-line dráhy, nebo po asfaltových cestách kolem zdi Sletiště, které využívají už nyní. Práce začnou na přelomu dubna a května. První bruslaři se po vyznačené trase projedou zhruba o měsíc později. Kladenský magistrát v současné době vybírá firmu, která trasu pro bruslaře i cyklisty upraví. Silničáři položí na lesní cestě nový asfaltový povrch v délce přes jeden kilometr.

Pronájem za pět korun

Nová cesta by měla být široká přibližně čtyři metry v obou směrech. Cestáři pak na asfalt namalují dopravní značení (bruslařskou botu, chodce a kolo) a podél trasy umístí svislé informačních cedule. „Musí být na první pohled zřejmé, že jde o turistickou trasu s možností pohybu na in-linech, kole nebo pěšky. V místech, kde trasu přejíždí lesní technika, povrch ještě víc zpevníme,“ doplnil mluvčí města Vilém Frček.
Novou trasu pro bruslaře sliboval magistrát vybudovat už loni. Lesy České republiky a zástupci Kladna uzavřeli smlouvy na pronájem pozemků pro výstavbu bruslařské dráhy v druhé polovině roku 2009.
Smlouvu obě strany podepsaly 17. září 2009 na dobu neurčitou. Vedení kladenské radnice přesto stavět nezačalo a trasu zařadilo až do letošního rozpočtu. Kladno Lesům ČR zaplatí za každý rok užívání lesní cesty pro sportovní a rekreační účely 14 225 korun. To je v přepočtu zhruba pět korun za metr čtvereční. Stavba by podle radních neměla stát více než čtyři miliony korun.

Časovka do kopce

Stávající in-line dráha na Sletišti byla loni v červnu v rámci soutěže projektu Kudy z nudy vyhlášena nejoblíbenější dráhou v Česku. Výsledky zveřejnila Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism. „Dráha je velmi častým cílem bruslařů i z okolí Kladna. Snad jim prodloužení trasy bude vyhovovat,“ komentoval úspěch kladenský primátor Dan Jiránek. Vyznavači aktivního bruslení si oblíbili tradiční závody Alpiq In-line Kladno pořádané právě na Sletišti. Bruslaři mohou každý rok absolvovat například celodenní maraton nebo časovky. „Od poloviny května do konce září chystáme na drá-ze minimálně tři velké závo- dy. Novou trasu na Lapák chceme podle možností využít právě pro maraton i pro časov- ku, která by se ovšem jela pouze do kopce,“ řekl jeden z organizátorů závodů Lukáš Bečka.