Na digitalizaci čeká poslední stovka kin, vyjde na deset milionů

Kino, ilustrační foto

Kino, ilustrační foto Zdroj: CTK

Fond kinematografie vypíše v dubnu výzvu na digitalizaci kin za deset milionů. Digitalizace vstoupila do kin a multiplexů před sedmi lety. Od té doby se z celuloidu na promítání v digitálním standardu přeorientovalo přes 460 sálů. „Na digitalizaci ale stále ještě čeká více než stovka sálů,“ uvedl na konferenci Cinema Czech obchodní manažer AV Media Miloš Tourek, jehož firma se podílela na digitalizaci více než poloviny sálů.

V první etapě se podle Tourka digitalizace soustředila na záchranu malých jedno- a dvousálových kin. Těm mnozí kvůli zastaralosti technologií předvídali brzký konec ve prospěch multiplexů, což se nakonec nestalo.

Loni kina mimo multiplexy díky možnosti nabízet premiéry trháků typu Padesát odstínů šedi či sedmé Star Wars ve stejném termínu utržila 427 milionů, nejvíce za posledních čtrnáct let. Zároveň je loni navštívilo 4,12 milionu lidí, tedy nejvíce od roku 2009.

„Nyní nastává fáze redigitalizace a etapa zkvalitňování služeb,“ míní Tourek. To obnáší nejen přechod z HD rozlišení na čtyřikrát vyšší standard 4K, ale i investice do zvuku či technologií pro neslyšící a nevidomé diváky.

Také podle Fondu kinematografie není digitalizace kin u konce. V dubnu proto fond vypíše další grant na deset milionů. „Jeho prioritou bude digitalizace podle standardu DCI a poprvé umožní například investice do nových sedaček nebo pokladních rezervačních systémů,“ uvedl předseda Rady Fondu kinematografie Petr Vítek. Provozovatelé kin se budou moci hlásit od dubna, rozhodnutí o rozdělení částky by mělo padnout v červenci.

Šéf CinemArtu Jeníček: Kina letos utrží nejvíce v historii