Na filmové diváky letos zaútočí Temný rytíř a Hobit

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Pokračování veleúspěšných sérií Pán prstenů, Batman a SpiderMan, očekávaný komiksový šlágr Avengers a závěr upírské romance Stmívání, tato a další lákadla nabídnou hollywoodská studia divákům v tomto roce.

Loňský propad tržeb o čtyři sta milionů dolarů se tak pokusí dohnat opakováním modelu prověřeným posledními léty. Tedy novými epizodami silných franšíz, jež točí zkušení režiséři jako Peter Jackson (Hobit) či Christopher Nolan (batmanovka Temný rytíř povstal). Tržby jejich novinek velmi pravděpodobně překonají hranici jedné miliardy dolarů, ale další jasný miliardový hit už není.

Přesto silní kandidáti nechybějí. Překvapit mohou Avengers, v nichž se setká spousta komiksových superhrdinů dříve úspěšných na filmovém plátně (Iron Man, Captain America či Hulk). Očekávaný je také návrat Ridleyho Scotta k žánru temné sci-fisnímkem Prometheus. A nejnovější film na konci roku uvede i Quentin Tarantino, který sice neláme kasovní rekordy, ale k největším filmovým událostem jeho chystaný western Django Unchained určitě patřit bude. Z animovaných filmů mohou zabodovat čtvrtá Doba ledová, třetí Madagaskar či pixarovská Odvážná Merida.

filmy 2012filmy 2012 | e15

Zajímavé bude sledovat, jak se v kinech bude dařit trojrozměrným verzím slavných filmů. Disneymu loni vyšla obnovená premiéra Lvího krále na výbornou. Proto se do kin chystají hned čtyři takové premiéry – Titanic, první epizoda Hvězdných válek, Hledá se Nemo a Kráska a zvíře.

Fandové českých filmů se mohou těšit na nová díla výrazných tvůrců v čele s Bohdanem Slámou (Čtyři slunce), který se představí na festivalu v Sundance. Očekávaná je novinka Davida Ondříčka Ve stínu a celovečerní debut Jana Budaře Polski film. Komerční vody zčeří zejména pokračování megahitu Marie Poledňákové Líbáš jako Bůh a nákladná fantasy Poslední z Aporveru.