Na hradě uvidí návštěvníci kostru slona

Návštěvní sezona na hradě Malenovice končí. Příští rok se lidé dočkají nových expozic i lepšího zázemí.

Deset a půl tisíce lidí navštívilo letos hrad Malenovice. Loni to bylo o polovinu méně. Obrovský zájem měli letos návštěvníci o noční prohlídky. Během dvou večerů jich přišlo dvanáct set.
Brány hradu jsou ještě pár dní otevřeny, ale 29. října se zdejší komnaty a sály uloží k zimnímu spánku. I když moc klidný spánek to nebude. Do hradu totiž nastoupí tesaři a pokrývači, aby opravili střechu. Vyměnit musí krovy a štípané šindele na střeše. Nutné je i statické zajištění hradní kaple spolu s restaurátorskými pracemi. Ty by měly kapli, která slouží svému účelu už od sedmnáctého století, vrátit původní krásu.

Stovky zvířat v expozici

Opravy střešní konstrukce a dřevěných stropů čekají i Hájenku stojící v sousedství hradu, ve které se nachází expozice Dřevo, proutí, sláma.
Rekonstrukce hradu začne v prosinci letošního roku a ukončení stavebních prací je plánováno na duben 2012. Náklady ve výši přes šest a půl milionu korun zaplatí Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Zlínský kraj.
„Úpravy na hradě jsou bezpodmínečně nutné. Plánujeme totiž otevřít ve východním křídle hradu přírodovědnou expozici, která by měla být pro návštěvníky velmi atraktivní. Její dominantou například bude kostra slona,“ uvedl ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Antonín Sobek.
Zamýšlená přírodovědná expozice vznikne zřejmě do června 2012, a to na ploše 145 metrů čtverečních. Vystaveny v ní budou stovky druhů zvířat, doplněné preparáty, informačními panely a fotografiemi. Projekt nové přírodovědné expozice „Zvířata na zeměkouli a člověk“ připravovali pracovníci muzea sedm let. Zahrnovat bude oblast australskou, neotropickou, etiopskou, orientální a holoarktickou.

Oáza klidu v předhradí

Kromě toho na hradě pomýšlejí na vybudování archeologické expozice, která by mohla vzniknout v roce 2013. Většina archeologických sbírek je dosud ukryta v depozitářích. Jednou ze současných priorit rozvoje hradu Malenovice je vybudovat kvalitní a funkční zázemí. „Chceme, aby hrad žil, a chceme k tomu využít i předhradí. Měla by se z něho stát oáza klidu i místo pro zábavu, kulturní a společenské akce. Pro návštěvníky tady budou nové lavičky, vydláždíme cestu, upravíme travnaté plochy,“ dodal Sobek.
V předhradí se pořádají například koncerty, šermířská klání, jarmarky. Letošní poslední jarmark bude 3. prosince. Výhodou hradu, který byl založen ve čtrnáctém století, je jeho poloha. Leží jen šest kilometrů od centra Zlína a láká obyvatele k rodinným výletům. „Už teď ke hradu chodí maminky s kočárky, anebo celé rodiny na odpolední vycházky. Až celou příjezdovou cestu vydláždí, bude to ještě příjemnější,“ řekl Jaromír Páleníček ze Zlína.
Lidé zatím mohli do části hradu, kde se seznámili s hradními interiéry. V sezoně je přístupná i hradní věž. Malenovický hrad využívají také snoubenci k pořádání svatebních obřadů. Od příštího léta bude lákadel ještě víc.