Na hradecký Air Fest dorazí letectva 14 států

ilustrační foto

ilustrační foto

Letectva 14 států i akrobatické skupiny se představí na přehlídce Czech International Air Fest (CIAF), která se uskuteční 3. a 4. září na letišti v Hradci Králové.

Kromě Armády ČR by měli na show vystoupit se svými stroji například piloti z Británie, Francie, Německa či Spojených států. „Divácky atraktivní jsou skupinová vystoupení, letos bude k vidění sedm letadel Breitling Jet Teamu a poprvé v České republice vystoupí litevská formace Baltic Bees jet team,“ řekl dnes novinářům za pořadatele Aleš Cabicar.

Některé z letadel se představí pouze při průletu, jiné stroje bude možné obdivovat při vystoupení nad letištěm, další budou připraveny na takzvaných statických ukázkách. Letové ukázky budou každý den nachystané od 11:00 do 17:00, dospělý zaplatí za vstupné 300 korun, děti do 15 let budou mít vstup zdarma. Více informací o letošním ročníku přehlídky je možné najít na www.airshow.cz.

Na loňský ročník letecké show, která je podle pořadatelů největší přehlídkou vojenské letecké techniky v České republice, dorazilo na hradecké letiště přes 50.000 lidí. Svou techniku představila letectva ze 14 zemí.

CIAF se na hradeckém letišti konal do roku 2002. Po odchodu armády z hradeckého letiště se pořadatelé rozhodli ji kvůli technickým problémům se zajištěním letiště přesunout do Brna, ze kterého se vrátila zpět do Hradce po sedmi letech. V Brně totiž byl problém akci skloubit s civilním leteckým provozem.