Na karlovarský filmový festival si přijede pro cenu Oliver Stone

Režisér Oliver Stone

Režisér Oliver Stone Zdroj: CTK

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým glóbem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra, producenta a trojnásobného držitele Oscara Olivera Stonea.

Další toto prestižní ocenění v Karlových Varech převezme kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to oznámil prezident přehlídky Jiří Bartoška, 48. ročník festivalu se uskuteční od 28. června do 6. července.

V čele hlavní mezinárodní poroty bude polská scenáristka, režisérka a absolventka pražské FAMU Agnieszka Hollandová. Její třídílnou minisérii Hořící keř, kterou věnovala Janu Palachovi, uvidí fanoušci poprvé na velkém filmovém plátně.

I letos nabídne MFF v Karlových Varech digitálně restaurované zásadní dílo československé kinematografie; tento projekt festival v roce 2011 inicioval. Po Vláčilově Marketě Lazarové a Formanově komedii Hoří, má panenko tu bude mít premiéru moravská sága Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci.

Tvorbu Olivera Stonea připomene festival řadou jeho snímků. Podle uměleckého ředitele Karla Ocha mezi nimi bude i historický velkofilm Alexander Veliký z roku 2004 v nové autorské podobě, která bude mít v Karlových Varech evropskou premiéru.