Na letecké show CIAF se předvedou letci z 11 států

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: alainaerobaticshow.com

Průletem vojenských vrtulníků Mi-17 a Mi-24, armádního dopravního letounu CASA C-295, stíhaček Jas-39 Gripen nebo bitevníků L-159 dnes na letišti u Hradce Králové začal 18. ročník letecké show CIAF. Slunečné počasí přilákalo davy diváků, příjezdové silnice byly na některých místech ucpané. Celkem by se během dvou dnů měla představit letectva i akrobatické skupiny z 11 států.

K zajímavostem dnešního programu patřila například lotyšská akrobatická skupina Baltic Bees jet team nebo atraktivní vzdušný souboj historických letounů Fokker a Camel. Lidé také mohli vidět slaňování vojáků z vrtulníku „visícího“ nízko nad zemí. Některá z letadel se představila při průletu, jiné stroje bylo možné obdivovat při vystoupeních nad letištěm, další si návštěvníci prohlédli vystavené na zemi. Proti původním plánům nepřiletěl stroj Eurofighter Typhoon rakouské armády. „Bohužel, kvůli organizačním komplikacím se to nepodařilo,“ řekl mluvčí přehlídky Tomáš Otruba.

Na loňský ročník letecké show, která je podle pořadatelů největší přehlídkou vojenské letecké techniky v Česku, dorazilo přes 50.000 lidí. Svou techniku představila letectva ze 14 zemí. CIAF se na hradeckém letišti konal do roku 2002. Po odchodu armády z hradeckého letiště se pořadatelé rozhodli přehlídku kvůli technickým problémům se zajištěním letiště přesunout do Brna, ze kterého se vrátila zpět do Hradce po sedmi letech. V Brně totiž byl problém akci skloubit s civilním leteckým provozem.

Nebezpečný průlet dvou letounů francouzské skupiny L-39 Albatros Breitling Jet Team.Nebezpečný průlet dvou letounů francouzské skupiny L-39 Albatros Breitling Jet Team. | CTK/Mlejnkova Alexandra