Na letišti v Mošnově přistály bombardéry B-52

Dva americké bombardéry B-52 dnes přiletěly na Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku, kde se 22. a 23. září uskuteční Dny NATO a Dny Vzdušných sil Armády ČR. Podle Zbyňka Pavlačíka, šéfa sdružení Jagello 2000, které je hlavním organizátorem akce, je účast dvou těchto letadel na jedné akci výjimečná.

„Jde o opravdu historickou účast dvou strategických bombardérů B-52 nejenom v rámci České republiky, ale celé střední a východní Evropy, protože je to poprvé, kdy americké letectvo vyslalo na akci v tomto regionu dva tyto stroje,“ řekl Pavlačík. Naposledy podle něj byly dva bombardéry B-52 na jedné akci před 13 lety ve Velké Británii.

„Hlavním důvodem, proč se takto rozhodli, je letošní 60. výročí od prvního vzletu tohoto legendárního stroje. Druhý důvod je, že se jim líbí koncept naší akce, to znamená, že je bezplatná pro širokou veřejnost a že je zaměřena na propagaci Severoatlantické aliance a všech bezpečnostních složek,“ řekl Pavlačík. Bombardér B-52 se Dnů NATO účastní potřetí. Letos ho návštěvníci akce uvidí i v letu.

Na Dnech NATO návštěvníci uvidí řadu atraktivních ukázek, mimo jiné ukázku tankování letadla ve vzduchu nebo zásah protiteroristické jednotky. Dny NATO se letos konají podvanácté, zúčastní se jich rekordních 20 zemí. Loni je během dvou dnů navštívilo 225 tisíc lidí, podobnou účast organizátoři očekávají i letos.