Na letních táborech jsou místa volná

Karvinské děti se stále mohou hlásit na letní tábory. Neobsazeny jsou i příměstské tábory. Nabídka je pestrá a programy zajímavé.

Pro karvinské děti, ale i děti z okolí připravilo Krajské středisko volného času Juventus Karviná dvacet letních táborů, z toho je sedm příměstských. V každém z nich se najde volné místo. Táborové programy jsou přitažlivé, záleží konkrétně na tom, co dítě baví.

„Táborové základny vybíráme jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Dlouhá léta jezdíme s dětmi například na Slovensko do Rajecké Lesné. Tam se dětem hrozně líbí,“ řekl vedoucí centra Juventus Karviná Jan Firla. Pobyty u nás mohou rodiče objednat dětem v nedaleké Řece, v Krásné u Mohyly, v Dolních Nětčicích a v oblasti Blanska v základně Karolín. „Super zajímavý tábor bude letos v Českém Švýcarsku a děti na něj vyrazí na kolech,“ uvedl Jan Firla.

Každý z nabízených táborů je zaměřen na určité téma a program je pečlivě naplánován. „Programy musí být upraveny tak, aby vyhovovaly věku dítěte a jeho fyzickým i psychickým dovednostem,“ vysvětlila pedagožka volného času Martina Klužáková. Podle ní opravdu dobrá náplň tábora zahrnuje od všeho trochu. Děti by si měly užít hlavně pobyt v přírodě, poznat své kamarády, naučit se něco nového a zažít dobrodružství. „Nesmíme zapomínat ani na jejich odpočinek,“ dodala Klužáková.

Rodiče, kteří pro své děti tábor vybírají, by si měli promyslet, jaký typ ubytování by pro své děti chtěli. Nabízí se pobyt v budově, v chatkách nebo ve stanech s podsadou. Pokud v tom mají jasno, měli by je zajímat, ale i další otázky. „Určitě by se rodiče měli zeptat organizátora, co všechno garantuje a co konkrétně je v ceně tábora. Otázky by měly směřovat na kvalitu ubytování, stravování, pitný režim a dopravu,“ poradila Klužáková. Opomenout by neměli ani pojištění, kvalifikaci vedoucích, zdravotní dozor a program. „Je také dobré zjistit si informace o samotném organizátorovi, ptát se na reference a setkat se osobně s hlavním vedoucím tábora,“ dodal Jan Firla.

Kromě Juventusu pořádají ve městě letní tábory některé ze základních škol, turistické a skautské oddíly, Pionýr a sportovní oddíly. Příměstský tábor nabízí i jízdárna v Karviné – Starém Městě. Pokud rodičům nestačí ani tato nabídka táborů organizací ve městě, mohou se podívat na webové odkazy: www.opravdudobrytabor,cz, www.borovice.cz, www.cesketabory.cz.