Na Okoř začne jezdit speciální vlak pro děti a pro cyklisty

Zřícenina hradu Okoř

Zřícenina hradu Okoř Zdroj: Profimedia.cz

Speciální vlakové soupravy přestavěné na pojízdné hřiště pro děti budou jezdit od 17. května o sobotách, nedělích a svátcích z Prahy na hrad Okoř a dále do Slaného. Motorový vlak nazvaný Cyklohráček uzpůsobily dráhy tak, aby jej mohli využívat děti i cyklisté. Jízdné se nebude nijak lišit od běžného tarifu.

Ve vlaku budou k dispozici například upravené stolky s deskovými hrami, hračky a knihy na půjčení pro různé věkové kategorie, tabule na kreslení, stavebnice. Souprava vyjede vždy ráno a odpoledne z pražského Masarykova nádraží a zpět ze Slaného pojede před polednem a navečer. Tento víkendový a sváteční provoz potrvá do 28. října.

Cyklisté najdou v cyklovoze například kompresor na dohuštění pneumatik a základní potřeby pro cyklisty, jako jsou mazání, nářadí, pumpička a další. Cyklohráček je společným projektem Českých drah, ROPID (Regionální organizátor pražské integrované dopravy) a hlavního města Prahy.

Vagony vybavené dětskou hernou začal na konci března také nabízet soukromý dopravce RegioJet patřící do skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury. Celkem by se na tuzemských kolejích mělo objevit osm vozů s oddílem pro rodiny s dětmi, které tam mohou sledovat dětské pořady v televizi, hrát deskové hry a využívat další vybavení. Jezdit by měly na trase mezi Prahou, Ostravou a Žilinou.

Dětské kino je součástí výbavy rychlovlaků Railjet, které České dráhy před několika dny nasadily na linku Praha - Brno, časem by měly jezdit navazující trasu Vídeň - Štýrský Hradec.