Na pěti místech v Praze budou od srpna šachovnice

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na pěti místech v centru Prahy se na začátku srpna objeví šachové stolky s figurkami.

Oblíbenou stolní hru si budou lidé moci zahrát u speciálně upravených školních lavic. Objeví se na Kampě, v Riegrových sadech, na Grébovce, Karlově náměstí a na náměstí Míru. Autorem projektu je kavárník Ondřej Kobza, který loni úspěšně inicioval projekt Piána na ulici.

„Chtěl bych dát lidem příklad, inspiraci, co všechno mohou ve veřejném prostoru dělat, jak jej mohou za minimální náklady oživit,“ uvedl. Piána v ulicích se setkala s pozitivním ohlasem a k Praze se postupně připojila další zhruba třicítka měst.

„Takový úspěch jsem nečekal a mám z něj radost. Doufám, že šachy potká podobný osud jako piána,“ doplnil.

Umístění šachovnic už schválily radnice Prahy 1 i Prahy 2. Ke hře budou moci kolemjdoucí u stolků usednout do podzimu. K dispozici budou mít i figurky, které se budou na noc schovávat. V případě Grébovky si je hráči budou vyzvedávat u vstupu do parku, jinde je budou po ránu k šachovnicím přinášet dobrovolníci. Kobza doufá, že se figurky nepoztrácí, jinak by v budoucnu nechal na hráčích, aby si přinášeli vlastní. Projekt, který kavárník připravuje spolu se svými přáteli, vyjde na zhruba 30.000 korun.