Na Plzeňsku by mohla vzniknout nová věznice až pro 500 vězňů

Na severním Plzeňsku by mohla vzniknout nová věznice s mírnějším režimem pro 400 až 500 vězňů. Ministerstvo spravedlnosti vybírá z asi pěti lokalit v celé ČR, zhruba do konce července chce rozhodnout, ve které by zařízení mohlo vzniknout. V Plzni to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Zdůraznil, že konkrétní místo dosud nebylo určeno. Resort ale podle něj rozhodně upřednostňuje spíše venkov před městskou aglomerací.

Pro severní Plzeňsko hovoří mimo jiné fakt, že vybrané místo je v oblasti s relativně vyšší nezaměstnaností. Nová věznice by tak do regionu mohla přinést 200 až 300 nových pracovních míst, což by pro oblast byl významný zaměstnavatel, řekl ministr. Přesné umístění nechtěl nejdřív prozradit, pak připustil, že se uvažuje o využití objektu ve vlastnictví policie v Balkové. Dříve tam bylo záchytné středisko cizinecké policie pro uprchlíky.

Ministerstvo má podle Pospíšila vytipováno asi pět vážnějších vhodných lokalit v ČR, při výběru konkrétního místa se bude zohledňovat možnost sehnat v oblasti zaměstnance i zájem místní samosprávy. „Zatím jsem o tom neformálně jednal s některými starosty, to nadšení tam úplně není, ještě o tom budeme vést další jednání,“ řekl Pospíšil o Plzeňsku. Důležité pro rozhodnutí budou také finanční náklady a co nejkratší čas, za jaký by bylo možné nové zařízení zřídit. „Vzhledem k tomu, jak napjatý je rozpočet v našem rezortu, jdeme cestou, co je dřív a zároveň levnější varianta v přepočtu na jednoho vězně,“ poznamenal náměstek ministra Pavel Kasík. „Ministerstvo dostalo od vlády před třemi týdny asi 120 milionů korun právě na investici do nějakého takového zařízení. Peníze na to máme, není to jen příslib. Teď musíme vybrat, které to zařízení bude nejvhodnější,“ uvedl Pospíšil. Počítá s tím, že investice by se musela vzhledem k přiděleným penězům realizovat ještě letos. Celá suma rozhodně nepůjde na vytvoření nové věznice. Náklady na rekonstrukci i zabezpečení objektu odhadl ministr na desítky milionů korun. Podle Kasíka jsou jednotlivé věznice schopné vytvořit od jednotek po desítky nových míst pro vězně. Požadavek je ale 800 až 1000 nových míst. To by podle Pospíšila znamenalo zhruba polovinu získat uvnitř stávajících věznic a polovinu mimo ně. Podle Kasíka vězeňská služba už bez nějaké větší publicity od loňského léta navýšila kapacity ve věznicích zhruba o 250 míst.