Na pražské Letné se sejde 50 pivovarů

„Český pivní festival se letos soustředí jen na česká piva“, řekl ředitel festivalu Tomáš Král. „V hlavním stanu bude nabídka neměnná – bude ji tvořit sedm piv z portfolia nového hlavního partnera pivovaru Krušovice ze skupiny Heineken“.
Krušovičtí nabídnou všechny své produkty, největší důraz budou ale klást na loňskou novinku pšeničné pivo. „Rádi bychom návštěvníkům našeho stanu přinesli jistou pivní osvětu“, říká brand manažerka značky Krušovice Lenka Kroupová. „Hosté si budou moci vyzkoušet, jak chutná svrchně kvašené pivo, tedy právě to pšeničné, které jsme na trh uvedli před rokem. A k tomu se jim dostane zevrubné vysvětlení, jak takové pivo vzniká. Chystají se besedy se sládkem, zvláštnosti pšeničného bude vysvětlovat pivní sommeliér, k dispozici budou speciální bannery a tiskoviny“.
Pro milovníky pivní rozmanitosti...
Poté, co se návštěvník osvěží krušovickým, které ve velkém stanu nosí v tuplácích mladé číšnice, může pokračovat do království pivní rozmanitosti. Tedy do tří menších stanů, kde ze 68 pivních kohoutů poteče střídavě přes 120 druhů českého piva z malých a středně velkých pivovarů. Většinou půjde o speciály a tak se zde čepuje do půllitrů a třetinek. Počítá se s tím, že se návštěvníci budou chtít o nabídce čepovaných piv dovědět víc a proto zde je zřízena samoobslužná zóna. Výběr je obrovský, tipem autora však jsou pivovary Antoš Slaný, Létající pivovar Nomád, Hubertus Kácov, Kout na Šumavě, Břevnovský klášter a Ruprenz Uhříňovice – ten poslední proto, že jsem o něm dosud neslyšel.
... i gastronomické rozmanitosti
Pivo povzbuzuje chuť k jídlu. Kromě tradičních utopenců a tlačenky jakož i vepřového kolena či svíčkové od cateringové společnosti Golem je možné zamířit na festivalové náměstí do stánků gastronomické rozmanitosti. Postupně tam budou nabízeny delikatesy z Evropy, Asie a Ameriky, které připraví přední české restaurace. „Festival skýtá komplexní kulinářský zážitek. Každý si bude moci ověřit, jaké pivo chutná ke konkrétnímu pokrmu. Poradí mu gastronomičtí i pivní sommeliéři“, slibuje ředitel Král.
Na víno, kávu i za muzikou
Festival má ambice stát se místem, kam se budou lidé vracet. A ne nutně jen na pivo – na festivalovém náměstí je vinárna, bary s míchanými nápoji či Coffee Lounge Julius Meinl s profesionálními baristy. V téhle kavárně budou k dostání i sladkosti (k pivu obzvláště se hodíci): cupcakes Sweet´n´Sins se speciálními i pivními příchutěmi.
Součástí festivalu je znovu i Rock´n´Beer Fest – každý den budou hrát rockové kapely, které byly vybrány z 366 přihlášených skupin. Naše tipy: 18.5. Niceland, 23.5. Natural, 27.5. The Switch.
Pivní tolary jsou elektronické
Oficiální festivalovou měnou zůstává pivní tolar, který lze ve festivalové směnárně získat za 45 Kč, mince už však neplatí. „Po loňské premiéře, kdy jsme zavedli bezhotovostní platební styk, si každý návštěvník musí nabít svoji pivní kartu“, upozorňuje produkční festivalu Šárka Vávrová.